Strategie nucleară secretă aprobată de Biden. SUA se pregătesc pentru confruntări cu Rusia, China și Coreea de Nord
Joe Biden a aprobat noua strategie nucleară a SUA care, pentru prima dată, este orientată către descurajarea Chinei. Estimările americanilor indică faptul că Beijingul va avea un număr asemănător de arme atomice în următorii 10 ani.
„Ghidul pentru utilizarea armelor nucleare” pe care Biden l-a aprobat în luna martie este un document la care au acces foarte puțini oficiali americani. Acesta este actualizat la fiecare patru ani și schimbarea de strategie pe care o include ar urma să fie inclusă într-un raport care va ajunge și în Congres, notează The New York Times.
În iunie, directorul Consiliului Național de Securitate pentru controlul armelor și neproliferare, Pranay Vaddi, a făcut trimitere, de asemenea, la acest document, primul care examinează în detaliu dacă Statele Unite sunt pregătite să răspundă crizelor nucleare care izbucnesc simultan sau secvențial, cu o combinație de arme nucleare și nenucleare. Noua strategie subliniază necesitatea de a descuraja simultan Rusia, China și Coreea de Nord.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dușmanii SUA își unesc forțele
În trecut, posibilitatea ca adversarii Americii să își coordoneze amenințările nucleare pentru a dejuca planurile Statelor Unite părea improbabilă. Cu toate acestea, colaborarea tot mai extinsă dintre Rusia și China și armele convenționale pe care Coreea de Nord și Iranul le pun la dispoziția Moscovei pentru războiul din Ucraina au schimbat fundamental strategia SUA.
Pe lângă amenințările legate de un război venite din partea Rusiei, în ultimii ani China a devenit un rival tot mai greu de ignorat și în acest domeniu. Beijingul își dezvoltă arsenalul nuclear în cel mai rapid ritm dintre toate statele nucleare din lume.
„Este responsabilitatea noastră să vedem lumea așa cum este, nu așa cum speram sau ne doream să fie”, explică Vipin Narang, expert care a lucrat la Pentagon. „Este posibil ca într-o bună zi să privim sfertul de secol de după Războiul Rece ca pe o pauză între două ere nucleare.”
China devine un „rival” și în domeniul nuclear
Din timpul mandatului președintelui Harry Truman, strategia nucleară a SUA a fost axată în mod covârșitor pe arsenalul Kremlinului. China a fost menționată în ultima strategie, emisă la sfârșitul administrației Trump, conform unui raport neclasificat furnizat Congresului în 2020. Dar asta s-a întâmplat înainte de a se înțelege amploarea ambițiilor dlui Xi.
Strategia lui Joe Biden reflectă estimările Pentagonului conform cărora forța nucleară a Chinei se va extinde la 1 000 focoase până în 2030 și la 1 500 până în 2035, aproximativ la numărul pe care Statele Unite și Rusia îl dețin în prezent. De fapt, potrivit oficialilor, Beijingul pare să fi devansat acest calendar și a început să încarce rachete nucleare în noi câmpuri de silozuri care au fost reperate de sateliții comerciali în urmă cu trei ani.
Sursa: The New York Times
Etichete: Rusia, SUA, joe biden, coreea de nord, vladimir putin, China, arme nucleare, xi jinping, kim jong-un,
Dată publicare:
21-08-2024 16:14