Strategia Occidentului. Ce metodă au găsit americanii și europenii să-l dea jos pe Putin
Pe măsură ce se impun tot mai multe sancțiuni istorice asupra Rusiei, este limpede că administrația Biden și guvernele europene și-au stabilit ca obiectiv devastarea economiei Rusiei, scrie New York Times.
Aceste sancțiuni dure vor creează presiuni interne asupra președintelui Vladimir V. Putin, care va fi nevoit să oprească războiul din Ucraina, spun foști și actuali oficiali americani, citați de cotidianul american.
Sancțiunile dure – care au lovit în rublă, au închis bursele Rusiei și au alungat băncile – contrazic declarațiile anterioare ale oficialilor americani, care au spus că se vor abține de la a provoca neplăceri cetățenilor ruși obișnuiți.
„Vom ținti cu atenție, pentru a evita chiar și aparența că vrem să vizăm un civil rus obișnuit”, a declarat luna trecută Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate națională pentru economie internațională, la un briefing la Casa Albă.
Escaladarea sancțiunilor din această săptămână a avut loc mult mai rapid decât anticipaseră mulți oficiali, în mare parte pentru că liderii europeni au adoptat cele mai agresive măsuri propuse de Washington, au spus oficialii americani. Pe măsură ce economia Rusiei se prăbușește, marile companii - Apple, Boeing și Shell printre ele - suspendă sau părăsesc operațiunile din țară.
Administrația Biden a declarat joi că nu va oferi scutire de sancțiuni, pe fondul ofensivei din ce în ce mai brutale a lui Putin. Strategia unor oficiali americani și europeni este că Putin ar putea opri războiul dacă destui ruși vor protesta în stradă și mai mulți magnați se vor întoarce împotriva lui.
Alți oficiali americani subliniază că loviturile date economiei ruse vor fi ca o consecință vizibilă a acțiunilor lui Putin și un avertisment pentru alți agresori.
Dar ... economia Rusiei de 1,5 trilioane de dolari este a 11-a cea mai mare din lume.
Nicio țară nu a încercat să împingă o economie de această dimensiune în pragul colapsului, cu consecințe necunoscute pentru lume. Iar acțiunile Statelor Unite și ale Europei ar putea deschide calea pentru un nou tip de conflict al marilor puteri în viitor.
Mișcările au stârnit, de asemenea, nedumeriri la Washington și în capitalele europene, dacă evenimentele ”în cascadă” din Rusia ar putea duce la „schimbarea regimului” sau la prăbușirea guvernării, chestiuni pe care președintele Biden și liderii europeni au grijă să nu le menționeze.