Statutul Ierusalimului: ONU, "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă”
ONU s-a declarat vineri "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situaţiei, după decizia lui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Ideea a fost exprimată într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, notează AFP.
Această decizie "nu este în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgenţă - cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului - ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei. Ea "nu favorizează perspectiva păcii în regiune", au adăugat diplomaţii, într-o declaraţie solemnă, fără a menţiona măsuri de retorsiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cadrul şedinţei, toţi partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o manieră mai mult sau mai puţin apăsată.
La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" şi de "lecţii", a ripostat ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, afirmând că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizaţie s-a încheiat.
Statele Unite "rămân angajate în procesul de pace" în Orientul Mijlociu, a adăugat Haley, negând posibilitatea respingerii calităţii Washingtonului de mediator al acestui conflict.
"Când va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Albă", a asigurat ambasadoarea americană la ONU. "Înţeleg că schimbarea este dificilă" pentru partenerii Statelor Unite, dar "acţiunile noastre vizează progresul cauzei păcii", a insistat aceasta.
Prin noua lor decizie, Statele Unite "nu au luat poziţie cu privire la limite sau graniţe", iar "statu-quo-ul este menţinut în locurile sfinte", a evidenţiat diplomata americană, care a beneficiat de un singur susţinător, omologul său israelian.
"Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel şi Palestina. În absenţa acordului, nu recunoaştem nicio suveranitate asupra Ierusalimului", au arătat, la rândul lor, cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeană nu va recunoaşte nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părţi", au mai susţinut diplomaţii.
Opt ţări, dintre care patru europene, două sud-americane şi două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. "Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei" nipone a Consiliului de Securitate "să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului, (...) înainte de sfârşitul săptămânii", informa un comunicat al misiunii suedeze.