Statutul Ierusalimului: ONU, "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 09 Decembrie 2017 07:16
Categorie: Internaţional
reuniune ONU

ONU s-a declarat vineri "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situaţiei, după decizia lui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Ideea a fost exprimată într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, notează AFP.

Această decizie "nu este în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgenţă - cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului - ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei. Ea "nu favorizează perspectiva păcii în regiune", au adăugat diplomaţii, într-o declaraţie solemnă, fără a menţiona măsuri de retorsiune.

În cadrul şedinţei, toţi partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o manieră mai mult sau mai puţin apăsată.

La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" şi de "lecţii", a ripostat ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, afirmând că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizaţie s-a încheiat.

Statele Unite "rămân angajate în procesul de pace" în Orientul Mijlociu, a adăugat Haley, negând posibilitatea respingerii calităţii Washingtonului de mediator al acestui conflict.

"Când va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Albă", a asigurat ambasadoarea americană la ONU. "Înţeleg că schimbarea este dificilă" pentru partenerii Statelor Unite, dar "acţiunile noastre vizează progresul cauzei păcii", a insistat aceasta.

Prin noua lor decizie, Statele Unite "nu au luat poziţie cu privire la limite sau graniţe", iar "statu-quo-ul este menţinut în locurile sfinte", a evidenţiat diplomata americană, care a beneficiat de un singur susţinător, omologul său israelian.

"Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel şi Palestina. În absenţa acordului, nu recunoaştem nicio suveranitate asupra Ierusalimului", au arătat, la rândul lor, cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeană nu va recunoaşte nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părţi", au mai susţinut diplomaţii.

Opt ţări, dintre care patru europene, două sud-americane şi două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. "Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei" nipone a Consiliului de Securitate "să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului, (...) înainte de sfârşitul săptămânii", informa un comunicat al misiunii suedeze.

reuniune ONU Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pentru a dezbate decizia lui Trump privind Ierusalimul
Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pentru a dezbate decizia lui Trump privind Ierusalimul
VIDEO PROTVPLUS.RO
vladimir putin
Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, dejucată înainte de sosirea sa în Serbia
UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept
The Times: UE este pregătită să amâne data Brexitului până în 2020
Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania
Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV
O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat indignare online
statul islamic
Patru soldați americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul
Cum arată cortul pliabil din carton care a devenit viral. A fost creat de o organizație din Italia
Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră
Locul de pe glob unde s-au înregistrat 50 de grade Celsius
15 oameni au murit, după atentatul de la un complex din Kenya. FOTO