Statul Islamic şi talibanii, suspectaţi de mai mult de o sută de execuţii extrajudiciare în Afganistan
Peste o sută de execuţii extrajudiciare de foşti angajaţi ai statului au avut loc în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere în această ţară, în august anul trecut, potrivit unor afirmaţii considerate credibile de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Mai mult de două treimi dintre aceste execuţii ar fi fost comise de autorităţi de facto sau de afiliaţi ai acestora, potrivit unui raport intern adresat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, consultat de agenţia de presă germană.
Jihadişti din Stat Islamic-Provincia Khorasan (ISIS-KP) sunt suspectaţi de peste 50 de asemenea execuţii, potrivit raportului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Naţiunile Unite citează afirmaţii considerate credibile, primite de misiunea ONU în această ţară de la mijlocul lui august, cu privire la foşti oficiali guvernamentali, membri ai forţelor de securitate şi personal militar.
Mai mulţi jurnalişti şi activişti în domeniul apărării drepturilor omului s-au confruntat de asemenea în ultimele luni cu "atacuri, intimidări, hărţuiri, arestări arbitrare, rele tratamente şi execuţii", se spune în raport.
ONU a numărat opt membri ai unor organizaţii ale societăţii civile şi doi lucrători ai mass-media care au fost ucişi fie de talibani, fie de islamişti sau de atacatori necunoscuţi.
Potrivit lui Guterres, situaţia socio-economică dificilă din Afganistan ar putea fi depăşită doar dacă guvernul taliban nu va fi izolat pe plan internaţional şi a subliniat că dezvoltarea unui dialog constructiv cu conducătorii de facto a acestei ţări este crucială.
Antonio Guterres a propus o nouă structură pentru prezenţa ONU în Afganistan, care să coordoneze evoluţia politică pe de o parte şi asistenţa umanitară pe de altă parte.
Sursa: Agerpres
Etichete: isis, afganistan, ONU, statul islamic, executare,
Dată publicare:
29-01-2022 16:21