Drama profesorilor afgani, care sunt vânați de talibani pentru că au predat limba engleză: „Suntem ca într-o închisoare”
Aproximativ 100 de profesori, care au fost angajați de British Council să predea limba engleză și să promoveze valorile occidentale în provincia Helmand, se ascund și astăzi de talibani, la aproape 6 luni de când aceștia au preluat puterea în Afganistan.
Dascășii, cărora li s-a interzis să plece în Marea Britanie, spun acum că sunt „îngroziți de represalii” și că se tem că vor fi uciși, dacă părăsesc locurile în care stau ascunși.
„Stăm cu toții înăuntru, ca într-o închisoare”, a mărturisit unul dintre profesori, în timp ce altul a afirmat că a început să rămână fără bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul de Externe britanic a anunțat că va evacua, în scurt timp, alte câteva mii de afgani. Profesorilor li s-a comunicat că pot aplica pentru noul program de relocare a cetățenilor afgani, dar mulți s-au ascuns, de când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, în august. În acest context, pentru ei e complicat să ajungă la locurile de „extragere”.
Reprezentanții British Council spun că riscul cu care se confruntă profesorii este „evident, major”. „Știm că foștii noștri colegi se află în situații din ce în ce mai disperate, deoarece situația din țară continuă să se deterioreze”, a declarat Scott McDonald, directorul executiv al British Council, care a mai spus că profesorii reprezintă „fața Regatului Unit în Afganistan”.
Câțiva dintre profesori au vorbit cu jurnaliștii BBC, care le-au schimbat numele din motive de siguranță. „Rahimallah”, un bărbat de 20 de ani, a lucrat doi ani pentru British Council, în circumstanțe „riscante și periculoase”, în Helmand, unde trupele britanice au avut baza până în anul 2014.
Una dintre sarcinile sale a fost să predea „egalitatea, diversitatea și incluziunea” altor profesori de școală – adesea, lovindu-se de o puternică opoziție locală. Chiar și profesori bine informați au respins ideea egalității de gen.
„Trebuia să o facem. Le-am spus că lesbienele, homosexualii și bisexualii trebuie să fie acceptați în comunitățile noastre afgane, dar ei au respins ideea. Au spus că fac o treabă care este complet împotriva valorilor islamice”, a spus „Rahimallah”.
Acesta rămâne ascuns și nu are posibilitatea de a lucra și de a-și vedea familia. El este convins că, dacă va fi găsit talibanii, va fi ucis.
„O rudă de-ale mele a postat pe Facebook împotriva talibanilor, spunând că nu pot plăti salariile profesorilor. A doua zi, oamenii de informații talibani au răpit-o, torturat-o și ucis-o, apoi i-au aruncat cadavrul în râul Helmand. Pentru o postare pe Facebook. Sunt sigur că vor face același lucru cu mine”, a afirmat tânărul.