Statul Islamic castiga noi teritorii importante in Siria. "Pot reduce la neant ce a mai ramas din Armata siriana libera"

Ultima actualizare: 18-09-2015 07:51
ISIS

Gruparea jihadista Statul Islamic a avansat intr-un mod “foarte important” in Siria si duce in acest moment o ofensiva impotriva orasului Marea, detinut de Armata siriana libera la nord de Alep, a declarat marti ministrul francez al Apararii.

Adresandu-se in cursul unei dezbateri in Parlament privind angajamentul militar al Frantei in Siria, ministrul francez Jean-Yves Le Drian a explicat “motivele” “schimbarii de apreciere” a Parisului, care a decis saptamana trecuta sa efectueze zboruri de recunoastere in vederea lansarii unor lovituri impotriva jihadistilor SI. Pana atunci, loviturile si zborurile franceze erau limitate strict la teritoriul irakian, relateaza Agerpres, citand AFP.

Ministrul francez a insistat in special asupra “avansarii foarte importante a SI in Siria”, in special in regiunea Alep. “In micul oras Marea (aproximativ 20 de kilometri nord de Alep) are loc o ofensiva foarte puternica care, in cazul in care reuseste, ar reduce la neant ceea ce se numeste inca Armata siriana libera sau ce a mai ramas din ea”, a subliniat ministrul francez.

“Vointa afisata” a SI de “a rupe axa Damasc-Homs”, oras situat la 100 km nord de capitala siriana, “ar pune in dificultate foarte mare Libanul” daca ar reusi, a apreciat oficialul francez. A doua justificare a schimbarii de strategie a Frantei, deja avansata de presedintele François Hollande: “amenintari la adresa securitatii nationale (...) concepute din Siria”.  Peste 240.000 de persoane au murit si milioane si-au parasit locuintele de la declansarea conflictului in Siria, in martie 2011.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO