Statele Unite vor permite Iranului sa produca uraniu imbogatit. Ce vor in schimb


Ultimul update: Vineri 14 Septembrie 2012 05:40
Data publicarii: Sambata 28 Aprilie 2012 13:06
Categorie: Stiri externe
Uraniu

Administratia Obama este pregatita sa autorizeze Iranul sa continue productia de uraniu imbogatit la 5%, daca Teheranul accepta masuri draconice care sa impiedice fabricarea unei arme atomice.

Washingtonul va cere in schimb "inspectii fara restrictii" ale instalatiilor nucleare iraniene si implementarea unui control strict al programului nuclear controversat al Iranului, adauga publicatia Los Angeles Times, citata de AFP.

Aceasta problema a fost foarte disputata in cadrul administratiei americane, insa "un consens s-a constituit treptat in randul responsabililor americani si straini cu privire la faptul ca Iranul nu va accepta probabil sa renunte complet la imbogatirea (uraniului)" si ca a continua in aceasta directie se poate dovedi a fi contraproductiv, explica LA Times.

La jumatatea lunii aprilie, secretarul de stat Hillary Clinton a pledat pentru o politica de schimb reciproc in ceea ce priveste Iranul, subliniind ca Teheranul trebuie sa furnizeze "dovezi" ale bunelor sale intentii, iar apoi Statele Unite vor reactiona "in consecinta".

Programul nuclear al Iranului, in special imbogatiea uraniului cu pana la 20%, a fost condamnat de sase rezolutii ale ONU, dintre care patru insotite de sanctiuni care au fost impuse unilateral de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Slab imbogatit (de la 3,5 la 20%), uraniul poate servi drept combustibil in centrale nucleare sau in instalatii cu scop stiintific, insa imbogatit dincolo de 90%, acesta intra in fabricarea armelor nucleare.

Iranul afirma ca imbogateste uraniul doar pentru a produce combustibilul necesar pentru instalatiile sale nucleare actuale sau viitoare.

O parte a comunitatii internationale se indoieste, in pofida dezmintirilor din partea Teheranului, ca Iranul nu cauta sa se doteze cu arma nucleara.

Aceste suspiciuni sunt in centrul discutiilor dintre Iran si grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) care s-au reluat in aprilie la Istanbul si vor continua la 23 mai la Bagdad.

 

Sursa: Mediafax

Iranul lasa garda jos. Un oficial declara ca Teheranul ar putea opri fabricarea unui tip de uraniu
Iranul isi construieste instalatie nucleara subterana, de ultima generatie
Iranul isi continua ascensiunea nucleara, in ciuda marilor puteri, dar este deschis la discutii
VIDEO PROTVPLUS.RO