Statele Unite rămân în alertă. Măsuri de securitate sporite pentru învestirea lui Joe Biden
Tensiunea în Statele Unite ale Americii rămâne la cote alarmante.
FBI a avertizat că protestatari înarmaţi plănuiesc să se adune în toate cele 50 de state şi la Washington, în zilele de dinaintea învestirii lui Joe Biden la Casa Albă.
Potrivit FBI, un grup violent de extremă dreapta, cunoscut sub numele de „Boogaloo”, s-ar afla în spatele acestor planuri.
Autoritățile pregătesc măsuri de securitate sporite pentru ceremonia programată pe 20 ianuarie.
Responsabilii americani sunt hotărâţi să împiedice repetarea violențelor din 6 ianuarie.
Chad Wolf, şeful demisionar al Departamentului securității interne, a instruit Secret Service, responsabil cu protecția demnitarilor, să înceapă operațiunile speciale încă de miercuri, cu o săptămână înainte de învestirea noului președinte.
„Nu veniţi la ceremonie!”, este apelul pentru publicul larg, lansat de primărița capitalei federale.
Muriel Bowser, primar: „Obiectivul nostru acum este să-i îndemnăm pe oameni să participe doar virtual la ceremonie.”
Garda Naţională va fi oricum mobilizată masiv. 15.000 de militari sunt așteptați să patruleze pe străzi, în ziua învestirii lui Joe Biden. Ca măsură de precauţie a fost închis, pentru două săptămâni, şi Monumentul Washington.
Reporter: „Domnule, vă temeţi să depuneţi jurământul afară?”
Joe Biden: „Nu. Nu mă tem absolut deloc.”
Joe Biden şi noul vicepreşedinte, Kamala Harris, urmează să depună jurământul chiar în faţa Capitoliului.
Chris Swecker, fostul director adjunct FBI: „Vor fi în spatele unui panou de plexiglas antiglonț, dar e nevoie de o protecție sporită.”
Însă riscurile nu se limitează la Washington. Susţinătorii extremiști ai lui Donald Trump plănuiesc să se adune, înarmați, în toată ţara, avertizează FBI.
James Gagliano, fost agent FBI: „Analiştii caută în tot felul de surse, verifică forumurile de discuţii online, dar şi acele locuri criptate de pe internet, unde uneltesc extremiştii. Date oferite de diferitele dispozitive electronice, aparate care monitorizează traficul, plăcuțele de înmatriculare, toate astea sunt coroborate cu informațiile disponibile online ori aflate de la persoane din anturajul acestor indivizi.”
Mai mulți congresmeni au primit amenințări direct pe telefoanele de la birou.
Democrații au introdus în mod oficial în Camera Reprezentanţilor proiectul de rezoluţie pentru destituirea preşedintelui Trump.
Julie Pace, șefa biroului AP la Washington: „Nu vor fi convocate cohorte de martori. Toată lumea știe ce s-a întâmplat la Capitoliu. A fost în văzul lumii.”
Votul ar putea avea loc cel mai devreme miercuri noapte, dar șansele rezoluției de a trece nu sunt foarte mari.
Julie Pace: „Un alt scenariu vizează posibilitatea adoptării unei rezoluții în Congres, care să-l împiedice pe Trump să mai candideze la președinție.”
Dar represaliile pentru controversatul președinte republican nu se opresc aici. Mult mai usturătoare decât disgrația este decizia grupului bancar german Deutsche Bank de a sista orice afaceri cu Donald Trump sau companiile sale.
Potrivit Bloomberg, Deutsche Bank este cel mai important creditor al lui Trump, cu împrumuturi în valoare de 340 milioane de dolari către entitatea care regrupează companiile președintelui.
De asemenea, diverse corporații americane, precum AMERICAN EXPRESS, COMMERCE BANK ori MARRIOTT au anunțat că își suspendă donațiile către aleșii republicani, care au sprijinit demersurile de contestare a alegerilor.