Măsuri fără precedent în Italia din cauza secetei extreme cum nu a mai fost de 70 de ani
Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni din nord, din cauza secetei extreme, cum n-a mai fost de 70 de ani.
Guvernul va acorda un ajutor de 36,5 milioane de euro, iar mai multe municipalități au luat măsuri pentru raționalizarea apei.
„Nu risipiți apa!”
Un artist care „desenează” cu plugul pe câmpurile agricole, a transmis un mesaj cu grijă față de mediu „Nu rispiți apa!”
După un val de căldura toridă, neobișnuit de timpuriu și săptămâni la rând fără precipitațiii, nordul Italiei îndură cea mai drastică secetă din ultimii 70 de ani. Mai ales în mănoasa câmpie agricolă a râului Pad.
Guvernul Italian a decretat stare de urgență, până la sfârșitul anului, în cinci regiuni din nord. Și a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru combaterea efectelor secetei.
Potrivit celui mai mare sindicat agricol din ţară, Coldiretti, seceta ameninţă peste 30% din producţia agricolă naţională şi jumătate din fermele din câmpia Pad-ului, râul care reprezintă cel mai mare rezervor de apă din Peninsulă, folosit pe scară largă pentru irigații.
Stefano Bondesan, Președintele Asociației de Irigații Sesia de Vest: „Suntem de opt ori sub debitul sezonier normal”.
Nivelul apelor a scăzut mult sub nivelul normal
Nivelul apelor a scăzut mult sub nivelul normal, pentru această perioadă a anului, în lacurile Maggiore şi Garda. Aproape că a secat, mai la sud, și râul Tibru, care trece prin Roma.
Barcagiu: „Tibrul, pot să spun din experiența mea de 40 de ani pe râu, nu s-a aflat niciodată într-o astfel de situație”.
Carmen Di Penta, director general al asociației non-profit de mediu Marevivo: „Tibrul suferă din lipsă de apă, este afectat de debitul scăzut, de secetă, de căldura excesivă. E nevoie neapărată de ploaie, dar ne temem și că s-ar putea produce ploi torențiale, foarte violente, care ar avea exact efectul opus”.
În ultimele zile, mai multe municipalităţi au anunţat măsuri restrictive. Verona, un oraş de un sfert de milion de locuitori a raţionalizat astfel utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a decis să-și oprească fântânile arteziene.
O altă consecinţă a secetei: producţia de energie hidroelectrică a scăzut semnificativ, în condiţiile în care instalaţiile hidroelectrice, situate în cea mai mare parte în masivele muntoase din nordul Italiei, produc aproape 20% din energia din această ţară.
Citește și: Fenomenul testării virginității la cerere, anchetat de Avocatul Poporului. Renate Weber: „Este odios”