Fenomenul testării virginității la cerere, anchetat de Avocatul Poporului. Renate Weber: „Este odios”
Avocatul Poporului s-a implicat în oprirea fenomenului testelor de virginitate cerute adolescentelor de către familie. Renate Weber a cerut o evaluare legislativă, pentru a vedea în ce măsură medicii pot refuza astfel de cereri.
După mai multe cazuri apărute în spațiul public despre părinți care și-au dus fetițele adolescente în laboratoare de medicină legală, pentru a primi o confirmare din partea unui legist că fetițele lor nu și-au început viața sexuală, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a început o anchetă, a explicat Renate Weber în emisiunea Interviurile Știrile PROTV, realizată de corespondentul Ovidiu Oanță.
„Așa ceva este odios, pentru că este o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților, a acelei adolescente, a acelui copil. E odios că s-au făcut. Până acum, nici nu ne mai gândeam la asta. Noroc a ieșit public povestea aceasta. Noi acum avem o sesizare din oficiu pe baza a ceea ce am văzut în presă și vrem să vedem mai întâi cadrul legal, adică de unde pleacă această posibilitate a medicilor de a face astfel de teste. Și spun medicii, nu doar medicii legiști. Și explic imediat de ce. Deci vrem să vedem că legea nu este prea vagă (...) Dacă e așa, legea aceea, vă spun de pe acum, o vom trimite la Curtea Constituțională, că am mai făcut astfel de de sesizări” a spus Avocatul Poporului, Renate Weber.
Avocatul Poporului atrage atenția că în lipsa unor reglementări clare, fenomenul certificatelor de virginitate la cerere s-ar putea muta în sistemul medical privat, unde nu ar mai putea fi oprit.
„Pe de altă parte, de ce nu mă refer doar la medicii legiști? Pentru că IML-ul văd că a anunțat că a stopat orice fel de astfel de teste. Slavă Domnului, măcar în ceasul al treisprezecelea, ca al doisprezecelea deja a trecut. Dar știți că s-ar putea ca la niște clinici private, contra cost, să spui că faci un anume tip de control, și în realitate să fie altceva. De aia vreau să ne uităm foarte atent pe cadrul legal. Așa ceva să nu fie posibil nici în sistemul public, nici în sistemul privat, pentru că este o încălcare oribilă a demnității acelor copii”.
Renate Weber a precizat că oficial, Avocatul Poporului nu a primit petiții pe această temă.
Acum o lună, Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a lansat o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate.
În 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste. Aceste teste sunt realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: teste de virginitate, avocatul poporului, renate weber,
Dată publicare:
06-07-2022 14:39