Iranul a testat bare de combustibil nuclear. Comunitatea internationala se teme de arma atomica


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 02:14
Data publicarii: Duminica 01 Ianuarie 2012 17:09
Categorie: Stiri externe
uzina nucleara Iran

Iranul a anuntat ca a testat pentru prima data bare de combustibil nuclear produse local si necesare pentru reactoarele nucleare, potrivit AFP.

Aceste bare care contin uraniu natural au fost "introduse in centrul reactorului de cercetare nucleara din Teheran pentru a verifica buna lor functionare", scrie Organizatia Iraniana pentru Energie Atomica (OIEA), pe site-ul sau.

La 15 decembrie, ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi a afirmat ca tara sa va introduce pentru prima data uraniu imbogatit la 20% produs local in reactorul sau de la Teheran.

Iranul a justificat lansarea productiei de uraniu imbogatit la 20%, in februarie 2010, prin necesitatea de a alimenta reactorul de cercetare nucleara de la Teheran, ale carui rezerve de combustibil achizitionate in 1993 de la Argentina ajung la epuizare.

Imbogatirea uraniului de catre Iran este in centrul unui conflict cu comunitatea internationala care suspecteaza Teheranul, in pofida dezmintirilor sale repetate, ca incearca sa se doteze cu arma nucleara.

Imbogatit la 20%, uraniul poate fi folosit numai in scop civil, dar daca procesul de imbogatire trece peste 90%, poate fi utilizat pentru fabricarea armei atomice.

OIEA nu a precizat nivelul de imbogatire al uraniului introdus in bare. Uraniul imbogatit la 20% este in mod normal produs sub forma de placi si nu de bare, pentru a fi utilizat in calitate de combustibil.

Sursa: Mediafax

Iranul testeaza o racheta cu raza medie de actiune in timpul manevrelor navale
Iranul ameninta ca va bloca transportul de petrol in Golful Persic. SUA raspunde agresiv
Iranul nu crede in amenintarile UE.
VIDEO PROTVPLUS.RO