Iranul a testat bare de combustibil nuclear. Comunitatea internationala se teme de arma atomica
Iranul a anuntat ca a testat pentru prima data bare de combustibil nuclear produse local si necesare pentru reactoarele nucleare, potrivit AFP.
Aceste bare care contin uraniu natural au fost "introduse in centrul reactorului de cercetare nucleara din Teheran pentru a verifica buna lor functionare", scrie Organizatia Iraniana pentru Energie Atomica (OIEA), pe site-ul sau.
La 15 decembrie, ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi a afirmat ca tara sa va introduce pentru prima data uraniu imbogatit la 20% produs local in reactorul sau de la Teheran.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iranul a justificat lansarea productiei de uraniu imbogatit la 20%, in februarie 2010, prin necesitatea de a alimenta reactorul de cercetare nucleara de la Teheran, ale carui rezerve de combustibil achizitionate in 1993 de la Argentina ajung la epuizare.
Imbogatirea uraniului de catre Iran este in centrul unui conflict cu comunitatea internationala care suspecteaza Teheranul, in pofida dezmintirilor sale repetate, ca incearca sa se doteze cu arma nucleara.
Imbogatit la 20%, uraniul poate fi folosit numai in scop civil, dar daca procesul de imbogatire trece peste 90%, poate fi utilizat pentru fabricarea armei atomice.
OIEA nu a precizat nivelul de imbogatire al uraniului introdus in bare. Uraniul imbogatit la 20% este in mod normal produs sub forma de placi si nu de bare, pentru a fi utilizat in calitate de combustibil.