"Spionul" arestat in Israel are dubla cetatenie belgiano-iraniana, anunta Bruxelles-ul

Ultima actualizare: 03-10-2013 06:54
Serviciul israelian de contraspionaj, Shin Beth

Barbatul care detine un pasaport belgian si care a fost arestat pentru spionaj in Israel are dubla cetatenie belgiano-iraniana, a anuntat duminica ministrul de Externe Didier Reynders, relateaza AFP.

"Am aflat despre arestare imediat, iar consulatul nostru din Iran a informat-o pe cea de-a doua sa sotie. Acum vom verifica daca existau indicii de risc in privinta sa si daca demersurile sale aveau ca scop doar sa ii permita sa intre pe teritoriul israelian", dar, in acest stadiu, nimic nu sugereaza ca mariajul si procedura de obtinere a cetateniei belgiene sa fi fost afectate de nereguli, a declarat Reynders, citat de agentia Belga.

Barbatul, pe nume Ali Mansouri, a fost arestat pe 11 septembrie avand asupra sa fotografii ale Ambasadei Statelor Unite la Tel Aviv, a anuntat duminica serviciul israelian de contraspionaj, Shin Beth.

In cursul interogatoriului, suspectul, in varsta de 58 de ani, care a intrat in Israel sub identitatea falsa de Alex Mans, a spus ca iranienii i-au cerut sa isi foloseasca statutul de om de afaceri pentru a crea societati, in Israel, in contul serviciilor iraniene de securitate, "cu scopul de a aduce atingere intereselor israeliene si occidentale".

Ali Mansouri s-a casatorit cu o belgiana in 2002, obtinand cetatenia in acest fel, a precizat seful diplomatiei belgiene.

Cuplul a divortat in 2007, iar barbatul s-a recasatorit cu o iraniana care locuieste la Teheran.

In plus, el si-a schimbat numele "Mansouri" in "Mans", in virtutea legii belgiene, a mai anuntat ministrul. In 2012, el a solicitat radierea de pe lista belgienilor aflati in strainatate, dar a ramas in contact cu consulatul belgian la Teheran.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO