Specialiști: Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi în prevenirea infectării

20-02-2021 15:51


Pfizer / Moderna

Până acum se ştia că vaccinurile anti-COVID sunt eficiente în prevenirea simptomelor COVID, însă un nou studiu arată că vaccinurile de la Moderna și Pfizer pot preveni și infectările, transmite CNN.

 

Centrul medical academic Mayo a analizat mai mult de 31.000 de persoane din patru state care au primit cel puțin o doză din cele două seruri de la Moderna şi Pfizer și au descoperit că vaccinurile au fost eficiente cu peste 80% în prevenirea infecției, la 36 de zile după prima doză.

Până în prezent, în SUA au fost administrate peste 59 de milioane de doze de vaccin, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Medicul Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a declarat că este puțin probabil ca SUA să obțină imunitatea populaţiei înainte de iarnă. Sfârşitul pandemiei presupune ca 80% sau mai mult din populație să fie imunizată, fie prin infecție, fie prin vaccinare.

Noile variante pot complica situaţia. Dacă oamenii pot fi reinfectați cu noile variante, pandemia poate izbucni din nou, a avertizat Murray. Oficialii speră să aibă vaccinuri distribuite pe scară largă până la sfârșitul verii, însă președintele Biden a declarat că problemele cu iarna extremă, modificarea tulpinilor și întârzierile livrărilor fac dificilă stabilirea unui calendar.

În acest context, unii experţi susţin să fie imunizate cât mai multe persoane cu prima doză. Medicul Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown, a susținut ca oficialii SUA să ia în considerare întârzierea celei de-a doua doze.

 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO