Spania le cere banii inapoi la mii de romani care au beneficiat de ajutoare sociale. Cine sunt cei vizati
Mii de romani din Spania au ramas fara ajutorul social sau cel de somaj, dupa ce au parasit Peninsula fara sa anunte. Mai mult decat atat, autoritatile de la Madrid le-au cerut si banii inapoi, pentru intreaga perioada in care au fost ajutati de stat.
Aceste masuri dure au fost introduse din cauza celor care au fraudat sistemul asigurarilor sociale spaniole. Multi dintre acestia sunt de-ai nostri.
Toti strainii care sunt asistati social sau someri indemnizati sunt obligati, conform noilor legi, sa anunte autoritatile iberice si sa obtina o autorizatie de parasire a Spaniei. Altfel, daca sunt prinsi, risca sa le fie suspendat sprijinul financiar si chiar obligati sa inapoieze toti banii primiti de la stat pana in acel moment.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Masura a fost luata dupa ce unii emigranti mergeau, de pilda, sa munceasca sau sa traiasca in alte tari. In tot acest timp, ei continuau sa incaseze sume care nu li se mai cuveneau.
In plasa restrictiilor au cazut si multi oameni cinstiti dar... neinformati.
Mii de romani au fost prinsi pana acum si s-au vazut nevoiti sa dea banii inapoi. Printre ei si aceia care aveau un motiv intemeiat sa paraseasca Spania, sau care nu stiau ca trebuie sa anunte autoritatile atunci cand trec granita. Si asta pentru ca legea se aplica la fel pentru toti.
Daniel Tecu, presedinte FADERE: "Au fost momente in care li s-a aratat ca au plecat romanii pentru ca aveau un decedat in familie, sau ca spaniolii le cereau un document in Romania. Ca sa obtina acest document, trebuiau sa vina personal in Romania. Au plecat din Spania si cand s-au intors li s-a taiat ajutorul de somaj. Statul i-a pus sa plateasca si retroactiv toata perioada in care au primit ajutor de somaj."
Este si cazul lui Marius.
Marius Pisa, roman stabilit in Spania: "Nu ni s-a spus ca pe aceasta perioada nu putem sa parasim Spania. La terminarea somajului, au descoperit ca am fost plecat o perioada de o luna de zile si mi s-a zis ca trebuie sa returnez toata suma primita pana in acel moment: 11.000 de euro."
Teoretic, celor care nu vor sa plateasca li se poate pune sechestru pe bunuri: conturi bancare, autoturisme si imobile. In Spania sunt stabiliti un milion de romani. 80 de mii dintre ei nu au loc de munca si sunt o povara pentru stat.