Spaga in bani falsi. Indienii au inventat cea mai buna metoda ca sa scapi de coruptie
Unii se plang de coruptie, altii gasesc solutii ingenioase ca sa scape de ea. 5th Pillar, un ONG din India, a lansat o campanie de dat spaga in bani falsi – hartii de “zero rupii”.
Bancnotele seamana perfect cu cele de 50 de rupii, doar ca in loc de 50 scrie 0 si sunt marcate cu emblema 5th Pillar. Creatorul campaniei, Vijay Anand, unul dintre cei mai cunoscuti activisti civici din India, dar si consultant in domeniul IT si seful unei case de productie video, ar vrea sa fie un urmas al lui Gandhi, a carui figura si apare pe respectivele bancnote. De altfel, In India expresia colocviala pentru bacsis este “ia arata-mi cum zambeste Gandhi”.
Vijay Anand spune ca spaga in bani falsi este o “arma non-violenta” impotriva coruptiei. Anand da un exemplu: “Un conducator de ricsa a fost tras pe dreapta si polistul i-a cerut o atentie ca sa-l lase sa plece. Soferul i-a dat o bacnota de zero rupii. Politistul si-a dat seama, dar apoi a zambit si l-a lasat sa plece. Scopul acestor bancnote sa le inspire oamenilor incredere pentru a lupta cu coruptia”.
Incepand din 2007 Anand a tiparit, pe cont propriu, bancnote de zero rupii. Organizatia sa le imparte apoi gratuit tuturor celor care sunt pusi in situatia de a da spaga pentru ca functionarii publici sa-si faca treaba. Cei de la 5th Pillar estimeaza ca pana acum au dat spagi de 2 milioane si jumatate de rupii fara valoare.
Bancnote de zero orice moneda iti trece prin cap
Si cum coruptie nu e doar in India, Anand a lansat o campanie globala de dat bacsisuri in bancnote falsificate si un site unde puteti gasi modele de astfel de bancnote din orice tara (inclusiv una de 5 lei romanesti). “Bancnota cu valoarea zero in moneda tarii voastre e un instrumente prin care sa eliminati coruptia”, spun cei de la 5th Pillar. “E cel mai simplu mod prin care un om poate spune NU coruptiei fara teama ca apoi autoritatile ii vor face necazuri”.
Vezi aici care dintre alesii romanilor sunt acuzati de fapte de coruptie.
Organizatia lui Vijay Anand a fost contactata deja de activisti din multe tari considerate a a avea mari probleme cu coruptia: Benin, Malaysia sau Yemen. Campania s-a extins in ultimii doi ani si in Mexic si Nepal.
Politistii romani s-au gandit primii la asta
Cum nici noi nu stam foarte bine la indicele de perceptie al coruptiei –ultimul raport al Transparency international, publicat acum cateva zile, ne plaseaza sub Ghana sau Rwanda in materie de onestitate a oficialilor – e mai degraba surprinzator ca pana acum activistii romani nu s-au alaturat acestei campanii globale anti-spaga.
Politistii romani, in schimb, au avut o idee extrem de asemanatoare: in 2006, inainte ca indienii sa scoata bancnota de zero rupii, Ministerul de Interne, cel al Justitei si cel al Integrarii Europene au lansat bancnota de zero lei in cadrul unei campanii anti-coruptie. Oficialii nostri n-au indraznit insa sa mearga atat de departe incat sa le sugereze cetatenilor sa o foloseasca pentru a da spaga.