Sondaj: Michelle Obama ar fi singura în măsură să-l învingă pe Donald Trump în alegeri

Michelle Obama si Donald Trump

Fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar fi - singura - în măsură să obţină mai multe voturi decât Donald Trump, în cazul în care Joe Biden s-ar retrage din cursa la fotoliul de la Casa Albă, arată un sondaj Ipsos.

Sănătatea lui Joe Biden îngrijorează şi mai mult după dezbaterea televizată de la 27 iunie, la CNN, cu Donald Trump, iar unii democraţi se întreabă despre o menţinere a candidaturii în alegerii prezidenţiale, prevăzute în noiembrie, a preşedintelui democrat.

Potrivit acestui sondaj Ipsos, publicat marţi, realizat pe un număr de 1.000 de persoane, o singură persoană ar fi în măsură să obţină un rezultat mai bun decât Joe Biden împotriva lui Donald Trump, în cazul în care alegerile prezidenţiale ar avea loc acum, şi anume Michelle Obama.

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ar obţine 50% dintre sufragii împotriva miliardarului, care s-ar clasa pe locul doi cu 39%.

Aproximativ 3% dintre cei chestionaţi ar alege alt candidat, iar 4% s-ar abţine, potrivit acestei anchete.

Citește și
VIDEO. Mai multe turiste s-au luat la bătaie după o petrecere. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Michelle Obama ar obţine, astfel, un scor mai bun decât Joe Biden, creditat cu 40% dintre voturi, la egalitate cu Donald Trump.

Cu doar patru luni înaintea alegerilor, acest sondaj arată impasul în care se află Partidul Democrat.

Nicio altă persoană testată nu ar obţine un scor mai bun decât preşedintele democrat - guvernatorul Californiei Gavin Newsom ar obţine 39%, iar Donald Trump 42%, guvernatoarea Michiganului Gretchen Whitmer 39% (Donald Trump 41%), guvernatorul din Kentucky Andy Beshear 36% (Donald Trump 40%), iar guvernatorul Illinoisului J.B. Pritzker ar obţine 34% şi ar fi înfrânt de Donald Trump cu 40%.

Aceste scoruri sunt însă de luat cu prudenţă, deoarece niciun alt democrat nu şi-a anunţat candidatura.

De asemenea, din cauza tipului alegerilor - scrutin indirect prin mari electori -, a fi prezentat învingător la nivel naţional nu înseamnă neapărat a ajunge preşedinte.

În 2016, Donald Trump a obţinut mai puţine voturi (46%) decât Hillary Clinton (48%), dar a fost ales de către un număr mai mare de mari electori - 304 la 227.

În mod teoretic este posibil, potrivit statutului Partidului Democrat, să fie ales alt candidat - atât înainte, cât şi după - Convenţia Democrată, la care urmează să fie desemnat pretendentul la Casa Albă, la 19 august, însă este puţină probabilă o schimbare a candidatului după Convenţie.

În practică, există şanse mari să nu se întâmple nimic.

Joe Biden a obţinut 90% dintre cei aproximativ 4.000 de delegaţi aflaţi în joc în alegerile primare democrate, aleşi în baza numelui preşedintelui, care urmează să voteze cu el la Convenţie.

Casa Albă respinge de luni de zile, uneori iritată, orice întrebări cu privire la facultăţile fizice şi mentale ale preşedintelui democrat, a cărui uşurinţă fizică şi verbală a declinat.

Nume grele în partid şi-au exprimat în mod public susţinerea până acum faţă de Joe Biden, însă după dezbaterea de joi nervozitatea a crescut în rândul simpatizanţilor şi donatorilor acestuia, iar unii reproşează cercului apropiat al şefului statului o lipsă de transparenţă cu privire la facultăţile acestuia.

Alţii îi cer lui Joe Biden să răspundă concret îngrijorărilor printr-o multiplicare a conferinţelor de presă sau discuţiilor ”fără plasă de siguranţă” cu jurnalişti şi susţinători.

Luni, o jurnalistă l-a întrebat pe preşedintele american dacă intenţionează să se retragă din cursă, după un scurt discurs pe care Joe Biden l-a susţinut la Casa Albă cu privire la o hotărâre a Curţii Supreme care i-a extins imunitatea lui Donald Trump. Joe Biden s-a întors cu spatele şi a plecat din sală fără să răspundă.

Articol recomandat de sport.ro
Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
11 persoane au fost rănite după ce o scară rulantă de la metrou și-a schimbat direcţia, la Izmir. VIDEO
11 persoane au fost rănite după ce o scară rulantă de la metrou și-a schimbat direcţia, la Izmir. VIDEO

11 persoane au fost rănite uşor după ce o scară rulantă din staţia de metrou Uçyol, la Izmir, pe coasta de vest a Turciei, şi-a schimbat sensul, iar mai multe persoane s-au dezechilibrat şi au căzut, scrie Daily Sabah, relatează 20minutes.

Joe Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile
Joe Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile

"Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte sau pentru a câştiga aceste alegeri", a asigurat vineri Joe Biden într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune ABC, transmite AFP.

Carnagiu pe șosea. 10 oameni au murit pe loc, 42 sunt răniți într-un accident de autocar, după o „pană mecanică”, în Brazila
Carnagiu pe șosea. 10 oameni au murit pe loc, 42 sunt răniți într-un accident de autocar, după o „pană mecanică”, în Brazila

Cel puţin zece persoane au murit vineri într-un accident de autocar, soldat de asemenea cu 42 de răniţi, în sud-estul Braziliei, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.

 

Recomandări
Ce reduceri ar putea avea românii cu credite după ce BNR a decis să scadă dobânda cheie
Ce reduceri ar putea avea românii cu credite după ce BNR a decis să scadă dobânda cheie

Banca Națională a României a decis să scadă dobânda cheie pentru prima dată în ultimii ani, în care au fost doar de creșteri.

"Nu plec nicăieri". Joe Biden a făcut anunțul la un barbeque organizat la Casa Albă de Ziua națională a Statelor Unite

"Nu plec nicăieri" - a spus Biden la un barbeque organizat la Casa Albă pentru militari și familiile lor de Ziua națională a Statelor Unite.

Ce i-a spus Vladimir Putin lui Viktor Orban, aflat în vizită în Rusia, despre Ucraina și planul său de pace
Ce i-a spus Vladimir Putin lui Viktor Orban, aflat în vizită în Rusia, despre Ucraina și planul său de pace

Vladimir Putin a insistat vineri în faţa premierului ungar Viktor Orban asupra propunerii sale pentru a rezolva "criza" în Ucraina care prevede retragerea completă a forţelor ucrainene din 4 regiuni pe care Moscova le revendică în est și sud.