Soarta politică a premierului Netanyahu, decisă marți în urma alegerilor legislative
"Cu orice preț, la putere!" - aceasta pare să fi fost deviza lui Beniamin Netanyahu, înaintea alegerilor legislative de marți, de la care speră un al cincilea mandat de premier al Israelului.
În schimb, cei din tabăra lui "oricine în afară de Bibi!" şi-au pus toate speranţele în fostul șef de stat major şi lider al alianței de centru "Albastru şi alb".
În ultima zi de campanie, Benjamin Netanyahu şi-a îndemnat susţintorii să iasă la vot.
Benjamin Netanyahu, prim-ministru al Israelului: "În momentul de faţă suntem în spate cu câteva mandate, Lapid şi Benny Gantz conduc. Singura cale să recuperăm diferenţa şi să ne asigurăm că Likud va forma guvernul, e să votăm masiv Likud."
Alegerile legislative sunt văzute drept un referendum asupra conducerii lui "Bibi" - cum este cunoscut Netanyahu - aflat la putere în Israel de peste 13 ani.
"Îl iubim şi nu ne e ruşine cu asta, e cel mai bun premier şi, cu voinţa Domnului, va fi încă 20 de ani."
Economia şi problemele sociale au fost mereu umbrite, în campania electorală israeliană, de securitate. De data aceasta, Netanyahu are un adversar redutabil la acest capitol. În vârstă de 59 de ani, Benny Gantz este general în retragere şi fost şef de stat major, dar e novice în politică...
Benny Gantz, liderul alianţei Albastru şi Alb: "Pornesc eu cumva dintr-un punct mai jos decât cel în care s-a aflat Benjamin Netanyahu în urmă cu 13-15 ani?"
Ca să-şi sporească şansele, Gantz s-a aliat cu fostul ziarist, devenit politician, Yair Lapid, şi au creat formaţiunea Albastru şi Alb. Alianţa promite o "politică mai curată", ţinând în atenţia publicului acuzaţiile de dare de mită, fraudă şi abuz de încredere care i se aduc lui Netahyahu.
"Vreau ca Bibi să plece, nu vreau să-i mai văd faţa, nici pe a soţiei sale, nici pe a fiului său. E foarte corupt şi e un dezastru pentru Israel."
Ce sugerează sondajele
Rămas fără cartea securităţii, Bibi a plusat, anunţând că ia în calcul anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania, şi a făcut paradă cu victoriile sale diplomatice: mutarea ambasadei SUA la Ierusalim şi recunoaşterea de către americani a suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan.
Reuven Hazan, analist politic: "Suntem o ţară minusculă, dar liderul nostru are relaţii bune cu preşedintele Statelor Unite, cu preşedintele Rusiei şi cu preşedintele Braziliei, care ne-a vizitat recent."
Sondajele sugerează că Netanyahu şi rivalul său vor câştiga fiecare 30 de mandate în legislativul cu 120 de locuri. Chiar şi aşa, cred analiştii, avantajul pentru crearea unei majorităţi rămâne de partea premierului, negociator versat, care se bucură de sprijinul multor partide mici de dreapta.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!