Nota de plată pentru cazul Înălțimilor Golan. Ce ar putea cere Trump de la Netanyahu
"Israelul n-a avut niciodată în Biroul Oval un prieten mai bun decât dumneavoastră".
Cu aceste cuvinte bine alese l-a măgulit Benjamin Netanyahu pe preşedintele american, după ce acesta a semnat decretul privind suveranitatea Israelulului asupra Înălţimilor Golan.
Demersul lui Donald Trump reprezintă "un cadou enorm" pentru şeful guvernului de la Ierusalim, cu 15 zile înaintea unor alegeri legislative israeliene cu rezultat incert.
În faţa camerelor de luat vederi, preşedinţele american a semnat, luni seară, decretul privind suveranitatea Israelului asupra Înălțimlor Golan. Îl flanca din stânga Benjamin Netanyahu, care-şi asortase chiar şi cravata cu a gazdei sale.
Israelul a capturat cea mai mare parte a Podişului Golan în urma războiului de şase zile din 1967. Chiar dacă anexarea Golanului nu este recunoscută de nimeni altcineva pe plan mondial, nimeni nu contestă importanța strategică enormă din punct de vedere al securităţii pentru Israel în faţă ameninţării iraniene.
Aaron David Miller, Middle East Program Director, Wilson Center: ”În mai puţin de 280 de caractere, sau cam aşa ceva, Trump spulberă 6 decenii de politică americană în Orientul Mijlocu. Şi pentru ce? Singura justificare a demersului său este amestecul direct şi deliberat în campania electorală din Israel.”
Pe punctul de a fi inculpat oficial pentru corupţie, fraude şi abuz de încredere, Benjamin Netanyahu luptă cu disperare să obţină un al cincilea mandat.
Benjamin Netanyahu: ”În lunga istorie dramatică a poporului evreu, au existat câteva proclamaţii ale unor lideri non-evrei în favoarea dreptului evreilor pe pământul Israelului. I-aş pomeni pe Cirus cel Mare, regele Persiei, lordul Balfour (britanicul care a emis Declaraţia privind "căminul evreiesc"), preşedintele Harry Truman şi preşedintele Donald J. Trump.”
Dacă Netanyahu pare luat de val, nici secretarul american de stat n-a fost mai rezonabil zilele trecute.
Chris Mutchell, realizator al unui post TV creştin: ”Putem oare spune că, în acest moment, preşedintele Trump reprezintă mâna destinului, cum s-a întâmplat în vremurile biblice cu regina Estera, care a salvat poporul evreu de ameninţarea persană?”
Mike Pompeo, secretar de stat al SUA: ”Creştin fiind, chiar cred că ar putea fi adevărat. Sunt convins că şi Dumnezeu lucrează alături de noi!”
Comentatorii atrag totuşi atenţia că în lumea lui Donald Trump nu există ceea ce se cheamă "masă gratis". Dacă într-adevăr va fi reales, datorită sprijinului arătat făţiş de liderul american, Netanyahu va fi pus rapid în situaţia de a-și achita obligaţiile. În opinia analiştilor, foarte curând Trump îl va presa pe Netanyahu să accepte concesii majore pentru repornirea procesului de pace cu palestinienii. De la Casa Albă, Netanyahu a plecat direct spre Ierusalim, din cauza escaladării violentelor din Fâşia Gaza.
Oren Liebermann, CNN Correspondent: ”Se pare că armistitul anunţat de Hamas, armistiţiu pe care l-ar fi mijlocit egiptenii, nu a ţinut . Aici, la granița Israelului cu Fâşia Gaza, am văzut cum sistemul de apărare Israel Iron Dome a interceptat două rachete lansate din Fâşia Gaza şi am mai auzit altceva, rachete Hamas şuierând pe deasupra capetelor noastre.”