Soarta liderilor catalani, care au votat separarea regiunii de Spania, va fi decisă luni
Curtea Supremă a Spaniei va decide, luni, dacă cei 10 lideri separatiști care au fost arestați, după ce au declarat independența Cataloniei în ciuda avertismentelor de la Madrid, scapă sau nu de închisoare.
Orice eliberare pe cauțiune va reprezenta un punct de turnură în alegerile regionale din 21 decembrie, mai ales pentru partidele separatiste care au acuzat, în mod repetat, Madridul că a luat „prizonieri politici”, după ce tentativa eșuată de declarare a independenței.
„Represiunea de stat este elementul care care mobilizează mișcarea de independență acum. În momentul în care nu vor mai avea prizonieri politici, separatiștii vor trebui să își schimbe campania”, a precizat politologul Oriol Bartomeus, profesor la Universitatea Autonomă din Barcelona.
Vineri, cei 10 lideri catalani au fost audiați, iar judecătorul Pablo Llarena de la Curtea Supremă a precizat că nu va lua nicio decizie până luni, potrivit unor surse judiciare citate de AFP.
Primul audiat a fost fostul vicepreședinte al Cataloniei, Oriol Junqueras, întrevederea ținând aproximativ 20 de minute. Până la prânz, procurorul a audiat alte șapte persoane, potrivit unor surse apropiate.
„Am planificat totul, astfel că, dacă se va stabili o cauțiune, ei vor putea fi eliberați imediat”, a spus Ester Capella, politician dn cadrul partidului ERC, subliniind că formațiunea a pus de-o parte banii pentru eliberarea separatiștilor.
La rândul său, fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după ce a fost citită în Parlament declarația unilaterală de independență, a precizat că speră ca aceștia să ajungă „acasă”.
„Ar trebui să iasă din închisoare, pentru că nici n-ar fi trebuit să ajungă acolo. Faceți tot ce trebuie ca să ieșiti”, a scris el, pe Twitter.
În acest timp, Puidgemont și alți foști lideri separatiști așteapă să afle dacă autoritățile belgiene îi vor extrăda în Spania. Aceștia riscă până la 30 de ani în închisoare.