Marea Britanie, un univers al incertitudinii pentru romanii stabiliti acolo. "Romanii au fost folositi ca material pedagogic"
Pana vineri un regat al sperantei, Marea Britanie a devenit, acum pentru sute de mii de romani un univers al incertitudinii.
Vor mai avea dreptul sa lucreze acolo? Vor avea nevoie de pasaport sau de viza? Vor mai avea ce bani sa trimita acasa, daca lira va ramane la acest curs istoric sau mai rau va continua sa scada?
Nimeni nu are, deocamdata, raspunsuri, iar romanii par sa se imparta in doua tabere: cei care o duc bine si nu-si vad viitorul in afara Marii Britanii si cei care traiesc de pe o zi pe alta si se gandesc deja la intoarcerea acasa.
Pe strazile pline de imigranti se simte apasarea unei decizii istorice luate, in primul rand, impotriva lor.
Imigrant, un cuvant cu multe conotatii negative in perceptia celor care au votat pentru iesire, este si eticheta pe care o poarta peste 200.000 de romani din Marea Britanie.
ANDREI DOBRIN, doctorand in medicina aerospatiala: "Este un moment istoric pentru Europa in general".
Cu un aer mai degraba britanic decat romanesc, Andrei Dobrin, un tanar de 25 de ani care studiaza matematica aplicata in medicina aerospatiala, ne explica ce au gandit, de fapt, multi dintre cei care au votat pro-iesire.
ANDREI DOBRIN, doctorand in medicina aerospatiala: "In orice societate exista si un public neinformat si acest public neinformat este exploatat in aceste campanii electorale si este foarte usor sa le induca aceasta idee ca cetateni din alte state ale UE, mai sarace, vin aici, in UK si storc economia. Romanii au fost folositi ca material pedagogic cam in toate campaniile din ultimul timp in Marea Britanie. "
Daca scaderea lirei il va afecta si pe el, Andrei este linistit macar in ceea ce priveste sederea in Marea Britanie. Tocmai a primit acolo rezidenta permanenta.
Ingrijorata este mai degraba Sanziana, o tanara care conduce la Londra o afacere ce implica legaturi stranse cu tarile din Uniunea Europeana. A ajuns intr-o situatie ireala. Sotul sau, britanic, va avea nevoie de ajutor din Romania.
SANZINA ZALTMAN, event manager: "Eu si cu sotul meu locuim in Londra pentru niste proiecte, insa suntem stabiliti cu acte in regula in Spania, iar el va trebui cumva sa obtina o viza permanenta sa ramana in Spania. Ar trebui sa caute o cetatenie ca sa ramana in Uniune. Ne-am gandit sa isi ia cetatenie romania".
Nimeni nu stie, de fapt, care vor fi conditiile iesirii din UE, iar confuzia este mare mai ales printre imigranti.
Bogdan ofera asistenta romanilor care traiesc acolo si a primit deja zeci de intrebari de la cei care nu au rezidenta in Marea Britanie.
BOGDAN ROTARU, director centrul romanilor: "In general voiam sa stiu in primul rand daca va fi afectata libera circulatie, daca au nevoie de pasaport, daca au nevoie de viza peste noapte. "
Pentru ca procesul de iesire va dura, de fapt, minimum doi ani, Bogdan spune ca romanii mai au timp sa isi asigure chiar ramanerea acolo, daca depun repede actele pentru rezidenta.
Ai nostri si-au gasit un rost parca peste tot in Londra. Iata, de exemplu, doi tineri care detin propriile buticuri cu suveniruri. Pe ei, prabusirea lirei i-a afectat inca din prima zi.
"E foarte greu. Daca am facut un calcul cu niste bani si dupa aia merg in Romania si banii aia nu imi ies. Nu pot sa muncesc mai mult pentru ca banii o sa fie la fel. Am nevoie cam de vreo 500 in plus", spune un roman.
Acum, parca mai mult ca oricand, pentru ei, Romania nu mai suna asa de rau.
MARIUS: "Pana la urma, asta e. Nu mai merge, nu mai merge, ma duc inapoi in tara"