Noul președinte din Senegal are două soții, care au fost prezente la ceremonia de învestire
Cu doar câteva minute după încheierea campaniei prezidenţiale din Senegal, viitorul câştigător al alegerilor, Bassirou Diomaye Faye a urcat la tribună, în faţa miilor de simpatizanţi, ţinându-şi de mână cele două soţii, Marie şi Absa.
Bassirou Diomaye Faye, candidat al unei coaliţii de opoziţie, a ales să-şi afişeze deschis poligamia, o practică tradiţională şi religioasă solid ancorată în cultura senegaleză, înainte de triumful său încă din primul tur al alegerilor, din 24 martie, cu 54,28% din voturi.
Preşedintele ales s-a căsătorit acum 15 ani cu prima sa soţie, Marie Khone, originară din acelaşi sat cu el, şi au împreună patru copii. Cu a doua soţie, Absa, s-a însurat acum puţin peste un an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Președintele a fost ales la 3 săptămâni după ce a ieșit din închisoare.
La 14 aprilie 2023, Faye a fost arestat la ieşirea din biroul său pentru acuzaţii precum "răspândirea de ştiri false, sfidarea instanţei şi defăimarea unui organism constituit", în urma unei postări pe care a făcut-o pe reţelele sociale. În această postare, el denunţase nedreptatea percepută în cadrul sistemului judiciar. Deşi deţinut, el nu a fost condamnat şi astfel a putut candida la preşedinţie.
În timpul campaniei electorale, el și-a declarat deschis poligamia, o practică tradiţională, puternic înrădăcinată în cultura senegaleză.
"Am copii frumoşi pentru că am soţii minunate. Ele sunt foarte frumoase. Şi îi mulţumesc lui Allah că sunt mereu să mă sprijine", a declarat el în timpul campaniei prezidenţiale.
Poligamia este de multă vreme un subiect controversat în ţara cu o majoritate de peste 90% de musulmani.
Potrivit sociologului Djiby Diakhate, această practică este susţinută de mulţi dintre bărbaţi, dar numeroase femei o consideră ipocrită şi incorectă; într-un raport publicat în 2022, Comisia ONU pentru drepturile omului a apreciat că poligamia constituie o discriminare faţă de femei care ar trebui eradicată.
Profesoara de istorie Penda Mbow, fost ministru al culturii, a remarcat că noua situaţie de la palatul prezidenţial este „total inedită”, întrucât până acum nu era decât o singură Primă Doamnă. „Aceasta înseamnă că întreg protocolul trebuie revizuit”, a conchis ea.
Religia musulmană autorizează bărbatul să aibă până la patru soţii - dacă îşi permite.
Un raport din 2013 al Agenţiei naţionale pentru statistică din Senegal a estimat că 32,5% dintre senegalezi au mai multe soţii, deşi este greu de stabilit, multe dintre căsătorii nefiind înregistrate.
Sociologul citat a mai indicat că preşedintele ales a „lansat un puternic semnal ca şi ceilalţi bărbaţi să-şi asume poligamia" şi "să pună capăt practicii poligamiei ascunse (Takou Souf, în limba wolof), ceea ce ar fi un lucru bun pentru economia ţării şi pentru situaţia matrimonială”.