De la o zi la alta, statisticile oficiale adăugă alte peste 400.000 de cazuri noi de COVID în India, care a mai depăşit un prag de speriat: 21 de milioane de infectări.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrare aproape 4.000 de decese. Îngrijorarea experților este că, de fapt, cifrele reale sunt mult mai mari. 

Confuzie şi disperare în faţa unei secţii de terapie intensivă pentru bolnavi de Covid, la un spital din India. Sunt rude ale bolnavilor şi poliţişti. Când au intrat înăuntru au găsit o scenă de coşmar: unitatea medicală era abandonată, iar şase pacienţi zăceau în paturi, fără suflare.

Bărbat: ”Morţi, morţi. Toţi au fugit, nu e niciun medic aici, nu mai e nimeni, nici doctori, nici paznici."

Bărbat: ”Cum se poate ca doctorii să-şi abandoneze aşa pacienţii? Sunt nişte criminali! Cum să lase totul baltă?"

Iată scena unei cumplite realităţi, într-un spital indian. O tragedie, dar nu o crimă! Personalului medical i s-a ordonat pur şi simplu să se ascundă din spitalul care nu mai putea trata niciun bolnav de Covid, pentru că epuizase toată rezerva de oxigen.

Sam Kiley, CNN: ”Spitale mici, ca acesta, reprezintă, de fapt, coloana vertebrală a sistemului de sănătate publică din India. Se află în prima linie a pandemiei de Covid, dar sunt sufocate, atât de numărul imens de pacienţi, cât şi de şocul emoţional."

Cu câteva zile înainte, rudele unui alt pacient decedat, cuprinse de disperare şi furie, i-au atacat pe medici şi asistenţi. Apoi, după vreo două zile, când li s-a spus că spitalul rămâne fără oxigen, le-au cerut socoteală tot cadrelor medicale, în cel mai agresiv mod.

Swati Rathore, director Spitalul Kriti: ”15 persoane au năvălit peste noi. Atunci le-am cerut medicilor şi personalului să se ascundă la etajul trei, până se calmează lucrurile, pentru că nu voiam să-i văd agresaţi şi loviţi."

Oficial, sunt peste 21 de milioane de cazuri de infectare, în India, şi, în fiecare zi, mor răpuşi de Covid aproape 4.000 de oameni. În realitate, însă, sunt probabil şi mai multe decese.

Mulţi se sting din cauza lipsei cronice a oxigenului pentru terapie. Autorităţile locale, dar și de la nivel central sunt tot mai des învinuite pentru asta, însă, de multe ori, oamenii îşi varsă furia direct asupra medicilor şi asistenţilor.

Swati Rathore, director Spitalul Kriti: ”Vă rog să ne ajutaţi, să ne înţelegeţi, să ne iubiţi, să ne respectaţi, pentru că oricine poate fi pe un pat de la terapie intensivă, în orice moment al zilei. Aveţi nevoie de doctori pentru terapia cu oxigen. Dacă îi loviţi şi îi agresaţi, cine să mai aibă grijă de bolnavii voştri?"

Spitalul respectiv a primit în cele din urmă o rezervă de oxigen, paturile sunt din nou ocupate de pacienţi, iar personalul medical este la căpătâiul lor, dar coşmarul continuă.

Specialiştii avertizează că valul al treilea al pandemiei se va revărsa peste India chiar înainte ca valul doi, adică acesta, să atingă vârful, iar durerea, teama şi furia vor continua să crească.