Dezastrul provocat de COVID în India continuă. „Totul e într-o confuzie imensă”

Dată publicare: 04-05-2021 12:39
Dată actualizare: 04-05-2021 13:29


India

Dezastrul provocat de COVID în India continuă, iar țara trece de 20 de milioane de infectări.

Reprezentanții guvernului susțin că numărul îmbolnăvirilor este totuși în scădere, însă imaginile cu oamenii care trec prin chinuri groaznice din cauza lipsei de oxigen slăbesc credibilitatea autorităților.

Peste 440 de oameni au murit în ultimele 24 de ore din cauza COVID, doar în capitala New Delhi. Iar experții susțin că de fapt numărul deceselor ar fi chiar mai mare.

Ruchi Gupta, medic: „Nici nu se mai pune problema că suntem dezamăgiţi. Totul este în colaps. Nu avem timp să ne fie milă de altcineva, pierdem pacienți aici. Și nu este un factor ascuns, este acolo, toată lumea știe asta. Cei de la conducere o știu, administrația o știe, toată lumea o știe”.

Cu toate acestea, guvernul condus de premierul Nadrendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic pe care l-ar avea o astfel de măsură. Între timp, însă, tot mai multe spitale se închid din cauza lipsei de oxigen.

Shinu Verghese, asistentă: „Nu mai primim pacienți pentru că nu vrem ca oamenii să moară aici, în fața noastră. Așa că îi îndemnăm să meargă spre alte spitale unde au oxigen”.

Doar că toate spitalele se confruntă cu acceași lipsă de oxigen. În schimb, autoritățile tind să minimalizeze și această problemă și susțin că India produce suficient oxigen, iar unele probleme sunt cauzate de rețelele de distribuție.

Sumit Ray, director de spital din New Delhi: „Este o luptă constantă. Azi-noapte, la 2.30, mă luptam să obțin oxigen. În această dimineață am luat-o de la capăt”.

Și nu doar lipsa de oxigen agravează situația. Mai multe state indiene au amânat deschiderea campaniilor locale de vaccinare din cauza lipsei serului ce ar putea încetini criza prin care trece țara. Până în prezent, doar 9% dintre cei 1,35 miliarde de locuitori ai Indiei au primit cel puţin o doză a vaccinului anti COVID. În ciuda faptului că această țară este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, nu-și poate crește capacitatea de producție, în primul rând din cauza lipsei de materie primă.

Saurabh Mumbra, cercetător: „Lipsesc vaccinuri. Multe persoane care au peste 45 de ani încă nu au primit nici măcar o doză. Totul e într-o confuzie imensă. Lumea se întreabă: dacă ați lansat programul, unde sunt vaccinurile?”

Iar de frica răspândirii variantei indiene a noului coronavirus, care a ajuns deja în cel puţin 17 ţări, tot mai multe state își închid granițele pentru cei veniți din India.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO