Țara în care anvergura crizei COVID este cutremurătoare. „Este copleşitor şi de necrezut”

Dată publicare: 03-05-2021 19:34
Dată actualizare: 03-05-2021 20:02


Porțiuni însemnate ale Globului rămân în stăpânirea pandemiei. Brazilia are cea mai mare rată de infectare din lume, raportată la populație, iar în India anvergura crizei este cutremurătoare.

De asemenea, cu peste 40.000 de noi cazuri zilnic, Turcia a impus carantina națională. La fel și Rusia, dar una mascată sub forma unei vacanțe de sărbători. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, săptămâna trecută, pe plan global, s-au înregistrat tot atâtea cazuri cât în primele 5 luni ale pandemiei.

Un senzor semnalează scăderea nivelului de oxigen până la un nivel periculos. Pacientul nu se afla într-un spital, ci într-un cort ridicat de voluntari la marginea capitalei New Delhi.

Un bărbat a fost refuzat de 3 spitale. „Nici nu ştiu pe cine să dau vina mai abitir, pe guvern sau pe spitale”, a spus el.

Voluntarii se ocupă de colectarea cadavrelor.

Paramjeet Singh, voluntar: „Am venit să luăm trupul vărului lui. Cu două zile în urmă, am colectat trupul unchiului meu. A murit din lipsă de oxigen.”

Simran Kaur, fiica unui bărbat mort de COVID-19: „Simt că este un imens eşec al guvernului, al naţiunii. Am fost dus cu vorba în legătură cu buteliile de oxigen, de care n-am putut face rost la timp pentru tatăl meu. ”

India a raportat luni peste 368.000 de cazuri noi, fiind a douăsprezecea zi la rând când sunt raportate peste 300.000. Sâmbătă au fost chiar 402.000 de noi îmbolnăviri, un record mondial cutremurător. Şi bilanţul deceselor creşte vertiginos, cu aproape 4 mii pe zi. Experții medicali cred însă că cifrele reale din India, o țară cu peste 1,35 miliarde de locuitori, pot fi de cinci până la zece ori mai mari decât cele oficiale.

Alex Crawford, reporter Sky: „Este copleşitor şi de necrezut. Încotro te uiţi, vezi ambulante cu persoane decedate. Noi am numărat 42 de ambulanțe cât ține strada, iar crematoriile lucrează fără încetare.”

Electoratul pare să-l fi sancţionat totuşi pe premierul Narendra Modi pentru că a pus politică mai presus de sănătatea oamenilor, continuând campania electorală. Partidul sau a fost învins într-unul din statele cheie, Bengalul de Vest.

Pe de altă parte, Rusia a intrat într-o vacanţă de 10 zile, un soi de carantină mascată, pentru a stopa al treilea val al pandemiei.

Vasily Vlassov, expert în sănătate publică: „Astăzi, în Rusia se îmbolnăvesc zilnic tot atât de mulţi oameni că în vârful din mai 2020, dar mor de două ori mai mulţi decât în mai 2020.”

În ciuda faptului că Rusia are trei seruri anti-COVID proprii, campania de imunizare bate pasul pe loc.

Vasily Vlassov, expert în sănătate publică: „În 2020, ruşii au fost bombardaţi cu mesaje contradictorii. Ba că pandemia este doar o ameninţare deşartă, e doar o răceală. Ba că virusul ucide şi am fost închişi în case, ba că vaccinurile ucid, cu excepţia celor ruseşti. Asta i-a făcut pe oameni să fie circumspecţi.”

Sub 9% dintre ruşi au primit măcar o doză de ser şi doar 5% - ambele doze.

Tags: india, covid,


VIDEO PROTVPLUS.RO