Situație bizară în Cisiordania. Palestinienii luptă împotriva palestinienilor. Conflictul are legătură cu Fâșia Gaza
În tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania se aud focuri de armă de zile întregi. De data aceasta, însă, nu forțele israeliene se confruntă cu grupuri armate.
Autoritatea Palestiniană, care administrează părți ale teritoriului ocupat, a lansat la începutul acestei luni o acțiune rară, care a declanșat una dintre cele mai grave confruntări armate dintre palestinieni din ultimii ani.
Autoritatea afirmă că dorește să instaureze legea și ordinea în ceea ce a fost mult timp un focar de militantism și un loc în care a deținut un control redus.
Capacitatea sa de a ține sub control grupurile armate de acolo va avea repercusiuni mult dincolo de Cisiordania. Autoritatea Palestiniană dorește să se poziționeze pentru a prelua guvernarea în Gaza, odată ce războiul de acolo se va încheia - notează Associated Press.
Dar confruntarea palestinienilor - într-un moment în care mulți consideră că Autoritatea Palestiniană este un subcontractant al Israelului - ar putea adânci diviziunile din societatea palestiniană.
La începutul acestei luni, forțele de securitate ale Autorității Palestiniene susținute de Occident au pătruns în tabăra de refugiați din Jenin, un bastion militant reticent, și au început o represiune militară împotriva grupurilor armate. Luptele au făcut ravagii pe străzi, iar mașini blindate sunt văzute acum patrulând.
Forțele de securitate palestiniene au ocupat o parte a unui spital, folosindu-l ca bază și trăgând din interior, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Cel puțin un militant al grupării Jihadul Islamic și trei membri ai forțelor de securitate au fost uciși, inclusiv un căpitan din cadrul serviciilor de informații a cărui moarte a fost anunțată miercuri, potrivit forțelor palestiniene. Aproximativ 50 de persoane au fost arestate. Cel puțin doi civili neimplicați au fost uciși și unii răniți.
Luptele au determinat principala agenție a ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, să își suspende serviciile, inclusiv școlarizarea. Violențele au perturbat accesul în siguranță al palestinienilor la alte servicii, inclusiv apă și sănătate. De asemenea, au complicat restabilirea serviciilor distruse în timpul raidurilor israeliene anterioare din tabără.
Tabăra de refugiați urbană și construită din nordul Cisiordaniei găzduiește palestinieni ale căror familii au fost strămutate în războiul din 1948 care a dus la crearea Israelului. Aceasta a fost mult timp un centru al militantismului palestinian și un bastion al luptei armate împotriva Israelului.
Jihadul Islamic și Hamas operează liber aici, iar străzile sale sunt în mod regulat împânzite de afișe care prezintă luptători uciși ca martiri ai cauzei palestiniene.
Autoritatea Palestiniană, care administrează principalele centre ale populației palestiniene din Cisiordania ca parte a acordurilor interimare de pace cu Israelul din anii 1990, are o prezență redusă în Jenin. Mulți oameni privesc cu suspiciune forțele Autorității Palestiniene și consideră că acestea servesc interesele Israelului din cauza coordonării securității care a facilitat propriile represiuni ale Israelului asupra palestinienilor.
Tabăra de refugiați și orașul adiacent Jenin au fost mult timp ținte ale Israelului în încercarea sa declarată de a elimina militantismul.
De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, care a declanșat un val de violențe în Cisiordania, Israelul a efectuat raiduri sau lovituri aeriene în Jenin de mai multe ori, ucigând zeci de persoane și provocând distrugeri importante.
Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că raidurile israeliene din Cisiordania, începând cu 7 octombrie 2023, au ucis peste 800 de palestinieni. Israelul spune că majoritatea sunt militanți, dar au fost uciși și tineri care aruncau cu pietre și persoane neimplicate în confruntări.
Raidul AP este menit să restabilească ordinea, dar este legat și de Gaza postbelică Potrivit generalului de brigadă Anwar Rajab, purtătorul de cuvânt al forțelor de securitate palestiniene, raidul este menit să impună legea și ordinea și să restabilească pacea și securitatea.
Trupele s-au concentrat pe "eradicarea" grupurilor susținute de Iran care încercau să incite "haosul și anarhia", a adăugat el. Raidul se va încheia atunci când aceste obiective vor fi atinse, potrivit forțelor de securitate. Dar raidul scoate în evidență și capacitatea Autorității Palestiniene de a impune ordinea și securitatea într-o zonă agitată.
În lipsa unei viziuni clare cu privire la cine va administra Gaza postbelică, raidul ar putea convinge scepticii că autoritatea are ceea ce este necesar pentru a conduce enclava palestiniană. Președintele palestinian Mahmoud Abbas are în vedere un acord cu Hamas care ar crea un comitet de tehnocrați independenți din punct de vedere politic pentru a administra Fâșia Gaza după război.
Administrația Biden consideră că o Autoritate palestiniană reabilitată este cea mai bună opțiune pentru a guverna și a securiza Gaza după război. Timp de ani de zile, SUA au investit masiv în formarea forțelor de securitate palestiniene, iar administrația a considerat că reintrarea acesteia în Gaza, după ce a fost înlăturată de Hamas în 2007, ar fi o soluție viabilă pentru înlocuirea Hamas, a cărei conducere Israelul a încercat să pună capăt odată cu războiul. Israelul respinge această idee, considerând Autoritatea Palestiniană prea slabă pentru a putea controla Hamas.
Viitoarea administrație Trump nu și-a expus încă viziunea pentru Gaza postbelică, însă primul mandat al lui Trump a susținut în mod covârșitor pozițiile Israelului. Pentru palestinieni, raidul evidențiază și adâncește diviziunile lor interne Palestinienii nu sunt străini de diviziunile din cadrul societății lor, cea mai proeminentă fiind ruptura dintre Hamas și partidul Fatah al lui Abbas.
De atunci, Autoritatea Palestiniană, dominată de Fatah, a încercat să diminueze influența Hamas în Cisiordania, adesea cu ajutorul Israelului. În urma diviziunilor interne care durează de mai mulți ani, palestinienii au organizat greve generale și proteste pentru unitate.
Dar tacaul ar putea adânci percepția Autorității Palestiniene ca un facilitator al capriciilor Israelului și ar putea submina orice sprijin popular pentru revenirea acesteia la conducerea efectivă a Gazei.
Sursa: Associated Press
Etichete: Cisiordania, palestinieni, hamas,
Dată publicare:
25-12-2024 13:14