Siria, revoltata. Opozitia sustine ca Iranul il ajuta pe presedinte
Motive de ingrijorare dinspre Siria. Regimul presedintelui Bashar al Assad supravietuieste cu ajutorul Iranului, sustin reprezentanti ai opozitiei, citati de presa americana.
Astfel, Iranul ar fi trimis 10.000 de soldati din Garda Republicana, care ar avea misiunea sa descurajeze protestele chiar cu varsare de sange.
In imaginile transmise de televiziunea siriana se vad indivizi inarmati care trag din interiorul unui vehicul pe strazile orasului Homs, din centrul tarii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Lunetistii nu fac parte din randul fortelor de securitate siriene si, in general, nu sunt sirieni. Acesti indivizi care ucid sirieni vin din afara Siriei, potrivit presei locale.
"Sunt, intr-adevar, mercenari straini" - raspund reprezentanti ai opozitiei siriene, citati de publicatia americana World Tribune. Numai ca misiunea lor ar fi tocmai protejarea presedintelui Bashar al Assad si a regimului sau.
Potrivit Partidului sirian al reformei, Iranul ar fi trimis in Siria 10.000 de soldati din Garda Revolutionara, adica trupe de elita care si-ar fi stabilit cartierul general chiar la Homs. Opozitia face afirmatii si mai transante: "Siria a devenit cea de-a 32-a provincie a Iranului", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Reformei, Farid Ghadry.
Garda Republicana iraniana ar fi jucat un rol cheie si in reprimarea protestelor de la Deera, de zilele trecute, unde ar fi fost impuscati mortal 30 de civili, tocmai pentru descurajarea altor manifestatii.
Cu sau fara ajutor strain pentru Bashar al Assad, oamenii infrunta frica.
"Au fost initiate cateva schimbari, ceva reforme economice, dar promisiunile puterii n-au fost in general respectate. Activistii pentru drepturile puterii numesc cei zece ani ai sai de guvernare "decada irosita. Presa e controlata, Internetul monitorizat si cenzurat. Iar dizidentii umplu inca inchisorile", spun reporterii CNN.
Si, mai presus de toate, sirienii s-au saturat de saracie. Rata somajului, care afecteaza in special tinerii, a atins 22%.