Siria: Cea mai mare problema umanitara din istoria ONU. Civilii au nevoie de ajutor urgent
Sirienii sunt fortati sa manance caini si pisici, iar trei sferturi dintre cei 22 de milioane de locuitori vor avea nevoie de ajutor international pentru a supravietui, anul viitor.
Societatea siriana se lupta pentru supravietuire, dupa trei ani de razboi civil si prabusire economica.
Organizatia Natiunilor Unite a facut apel la comunitatea internationala pentru strangerea de ajutoare umanitare, in valoare de 4 miliarde de lire sterline, pentru sprijinirea civililor sirieni, informeaza The Independent.
Un studiu ONU a aratat ca trei sferturi dintre sirieni vor avea nevoie de ajutor pentru a supravietui, in 2014. In unele zone, pretul painii a crescut de 5 ori. 80% dintre sirieni spun ca cea mai mare temere a lor este lipsa hranei.
Zapada inrautateste conditiile pentru cei 2,4 milioane de refugiati sirieni care au plecat in Liban, Iordania, Turcia sau in alte zone. Alte doua milioane de sirieni au fost stramutati, in Siria,
Doctorii incearca sa evite o epidemie de poliomielita, cu o campanie urgenta de imunizare. Regiuni intregi au devenit de nelocuit, dupa bombardamentele fortelor guvernamentale.
Un raid aerian guvernamental de duminica, in care s-au folosit recipiente cu substante explozive, s-a soldat cu 76 de morti, dintre care 28 erau copii. Alte 50 de persoane au ramas blocate sub daramaturi, insa echipele de interventie nu au echipamente pentru a-i salva.
In acelasi timp, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anuntat ca fortele rebele au ucis 28 de persoane, din comunitatile minoritare Alawi sau Druze, in orasul Adra, la nord de Damasc.
Duminica, ONU a trimis un avion, din Kurdistanul irakian, cu alimente si alte provizii catre kurzii din nord-estul Siriei, care se lupta cu celulele al-Qa’ida, care incearca sa obtina controlul asupra campurilor petroliere din zona.
La Damasc, exista zone in care viata se desfasoara normal, dar pretul alimentelor cumparate in piete au sarit in aer, pentru ca nu se mai produc sau costurile de transport sunt foarte mari. Salariile celor care mai au un loc de munca au coborat sub 100 de dolari pe luna.
In zonele controlate de rebeli, situatia este mult mai grea. Proviziile sunt reduse iar pensiile si salariile nu au mai fost platite. Asistenta medicala este greu de obtinut iar majoritatea locuitorilor sunt subnutriti.
Un doctor a declarat ca adultii "rezista cu ajutorul unor alimente de sezon pe care le-au depozitat, precum maslinele sau marmelada, iar in unele cazuri, chiar caini si pisici". El se asteapta ca, in curand, multi dintre ei sa moara din cauza foametei.
Sursa: The Independent
Etichete: refugiati, siria, ONU, raid, ajutor umanitar,
Dată publicare:
17-12-2013 08:38