Singapore a executat o femeie, pentru prima dată în aproape două decenii. Fusese condamnată pentru trafic de droguri
Singapore a spânzurat-o pe Saridewi Djamani, prima femeie executată în oraşul-stat în aproape 20 de ani, în pofida protestelor grupărilor pentru drepturile omului, relatează The Guardian.
Femeia în vârstă de 45 de ani, de naţionalitate singaporeză, care a fost condamnată pentru trafic de droguri, a fost executată vineri dimineaţă, potrivit Biroului Central pentru Narcotice (CNB), conform news.ro.
Saridewi a fost condamnată la moarte în 2018, pentru traficarea a circa 30 de grame de heroină. Se crede că ea este prima femeie executată în Singapore din 2004, când coafeza de 36 de ani Yen May Woen a fost spânzurată pentru trafic de droguri, potrivit grupului local pentru drepturile omului Transformative Justice Collective.
Saridewi a susţinut că nu a putut să dea declaraţii exacte Poliţiei din cauză că era în sevraj la acel moment. Totuşi, această afirmaţie a fost respinsă de un judecător care a stabilit că Saridewi suferea ”cel mult de un sevraj uşor până la moderat de metamfetamină în timpul perioadei când a dat declaraţii” şi că acest lucru nu i-a afectat abilitatea de a da declaraţii.
Comitetul Global privind Politica Drogurilor, precum şi Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului şi Amnesty International au cerut Guvernului din Singapore să oprească execuţia.
Saridewi este a doua persoană executată în această săptămână şi al 15-lea prizonier care este ucis de când Guvernul a reluat execuţiile, în martie 2022. Execuţiile au fost oprite timp de doi ani, în timpul pandemiei, dar de atunci oraşul-stat a realizat o medie de o execuţie pe lună, afirmă militanţii.
Miercuri, Mohd Aziz bin Hussain, un bărbat de 56 de ani de naţionalitate singaporeză-malaeziană, a fost ucis. Şi el fusese condamnat tot pentru acuzaţii legate de droguri.
Expertul în pedepse cu moartea de la Amnesty International Chiara Sangiorgio a afirmat că această săptămână a ”evidenţiat în mod dur şi trafic lipsa completă a reformei pedepsei cu moartea în Singapore”.
Amnesty a cerut guvernelor, Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi Comitetului Internaţional pentru Controlul Narcoticelor (INCB) să ”crească presiunea pe Singapore pentru a pune capăt abordării sale extem de punitive privind politicile de control al drogurilor”.
Guvernul din Singapore susţine că pedeapsa cu moartea este o modalitate eficace de a preveni infracţiunile legate de droguri şi că menţine oraşul-stat în siguranţă şi că este susţinută larg de public. El susţine, de asemenea, că procedurile sale judiciare sunt corecte.
CNB a arătat, într-o declaraţie, că: ”Saridewi a beneficiat de întregul proces, conform legii, şi a fost reprezentată legal în timpul procesului”.
Militanţii contestă că este singurul factor de reţinere eficient şi afirmă că pedeapsa este disproporţionată şi ajunge să îi vizeze pe cei mai vulnerabili şi marginalizaţi. Ei au atras atenţia că a crescut numărul deţinuţilor care se reprezintă singuri după apel pentru că nu acces la avocaţi.
”Impunerea pedepsei cu moartea pentru infracţiuni legate de droguri nu este doar o pedeapsă extrem de dură şi disproporţionată, dar încalcă şi legea internaţională a drepturilor omului”, a arătat Comitetul Global pentru Politica Drogurilor.
Conform standardelor internaţionale, pedeapsa cu moartea ar trebui folosită doar pentru cele mai grave crime, precum omoruri intenţionate, afirmă militanţii.
Potrivit Transformative Justice Collective (TJC), care susţine reforma sistemului judiciar penal din Singapore, un alt deţinut a primit notificare că va fi executat joia viitoare.
Bărbatul, singaporez-malaezian, fost şofer de livrări, a fost condamnat în 2019 pentru că a traficat circa 50 de grame de heroină. El a susţinut în timpul procesului şi în apel că a crezut că livrează ţigări de contrabandă pentru un prieten căruia îi datora bani, afirmă grupul. Apelul său a fost respins anul trecut.
Notificările de execuţie sunt trimise în mod normal deţinuţilor cu o săptămână înainte să fie ucişi. În zilele premergătoare, li se permite să aibă vizitatori în fiecare zi, dar după o fereastră de sticlă şi nu li se permite contactul fizic cu cei dragi.
O şedinţă foto opţională, menită să ofere o amintire familiilor, are loc în zilele dinainte ca deţinutul să fie ucis. Rudele au voie să aducă haine speciale pentru ca acesta să le poarte.
Vineri, CNB a afirmat, într-o declaraţie: ”Pedeapsa capitală este folosită doar pentru cele mai grave infracţiuni, precum traficarea unor cantităţi semnificative de droguri, care pot cauza un rău serios, nu doar consumatorilor individuali, dar şi familiilor şi societăţii mai largi. Pedeapsa capitală este o parte a strategiei comprehensive de prevenire a răului din Singapore, care ţinteşte atât cererea, cât şi oferta de droguri”.