Sergio Mattarella e noul presedinte al Italiei. Povestea profesorului de drept ajuns judecator dupa ce Mafia i-a ucis fratele

Sergio Mattarella

Judecatorul Sergio Mattarella a fost ales, sambata, presedintele Italiei, cu 665 de voturi, cu mult peste cele 505 voturi necesare, potrivit rezultatelor oficiale, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Atunci cand candidatul sustinut de seful Guvernului Matteo Renzi a atins pragul necesar, numaratoarea difuzata in direct la televiziune s-a oprit pentru cateva minute, timp in care Parlamentul a rasunat de aplauze prelungite.

"Ati facut o treaba buna, presedinte Mattarella! Traiasca Italia!", a scris pe Twitter Renzi, care era la bufetul Camerei Deputatilor la finalul votului.

Mattarella, in varsta de 73 ani, care a ramas timp doua zile inchis in modestul sau apartament situat la doi pasi de palatul prezidential, a fost vazut urcand intr-un Fiat Panda gri. Potrivit presei italiene, el a mers la fiica sa pentru a astepta impreuna rezultatele.

Noul presedinte va putea depune juramantul chiar de la inceputul saptamanii viitoare, potrivit presei italiene.

Citește și
Marian Vanghelie
Marian Vanghelie, audiat ca martor la DNA: "Victor Ponta si Liviu Dragnea si-au batut joc de votul din diaspora"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presedintele Italiei are in general atributii onorifice, dar el joaca un important rol de arbitru in caz de criza politica, ceea ce s-a intamplat de multe ori in ultimii ani. Predecesorul sau, Giorgio Napolitano, care va implini 90 de ani in 2015, a demisionat la inceputul lui ianuarie, inainte de incheierea celui de-al doilea mandat, din cauza varstei inaintate.

A intrat in politica dupa ce fratele sau a fost ucis de Mafia siciliana


Sergio Mattarella este un sicilian rezervat, mostenitor al democratiei crestine (DC) si un barbat cu principii, care a avut deseori ciocniri cu Silvio Berlusconi.

Fiul unui lider istoric al DC, care a crescut intre un prestigios liceu catolic din Roma si taberele de tineret catolice din Assisi, el s-a dedicat unei cariere de profesor de drept.

Dar in ianuarie 1980, fratele sau mai mare Piersanti, presedintele regiunii Sicilia, moare in bratele sale, asasinat de Mafie. Cu camasa patata de sangele fratelui sau, el si-a facut intrarea in viata publica primind condoleante de peste tot din Palermo.
Dupa trei ani, el devine deputat, tot din partea DC.

"Mattarella reprezinta Sicilia curata, cea care a platit un pret ridicat pentru eliberarea de fortele criminale", a comentat actualul presedinte al regiunii Sicilia, Rosario Crocetta.

Alegerea este "un gest de proximitate, de afectiune, de respect" din partea politicii pentru toti cei care si-au pierdut un sot, un tata, un frate in "barbaria anilor 1970, 1980 si chiar 1990", a afirmat joi seful Guvernului italian Matteo Renzi.

"Este in primul rand un om al legii", a adaugat el, cerand Partidului Democrat (PD) sa il aleaga pe acest barbat discret, care a ocolit camerele de luat vederi si care rareori s-a exprimat in fata presei.
Singurul sau interviu cunoscut acordat unei televiziuni dateaza din 2010 si a fost in fata camerelor Actiunii Catolice, o miscare de tineret in cadrul careia el insusi a fost membru.

Un barbat cu principii, Sergio Mattarella este "unul dintre putinii crestin-democrati care au demisionat", a amintit Renzi.
Episodul dateaza din 1990, cand a renuntat la functia sa de ministru al Educatiei in Guvernul lui Giulio Andreotti pentru a protesta fata de adoptarea unei legi care ii confirma lui Silvio Berlusconi, care nu intrase inca in politica, monopolul aproape absolut asupra posturilor de televiziune private din Italia.

Redevenit simplu deputat, el a fost desemnat sa redacteze o noua lege electorala, menita sa asigure Italiei o stabilitate politica mai mare.

Legea "Mattarellum", care imbina scrutinul majoritar cu cel proportional, nu a fost insa considerata multumitoare pentru ca a fost inlocuita dupa zece ani cu o noua lege, care face ea insasi obiectul unor importante reforme in prezent.

In fata liniei pro-Berlusconi afisate de Partidul Popular, mostenitorul vechii democratii crestine, el s-a alaturat taberei de centru-stanga, care l-a chemat la guvernare in 1998.

Unii italieni, mai ales cei tineri, il cunosc insa pe acest barbat cu ochi albastri si par alb, deoarece, in perioada in care a fost ministru al Apararii, a suprimat serviciul militar obligatoriu, in 2001.
Dupa aceasta ultima trecere pe la guvernare si 25 de ani in Parlament, el a parasit viata politica in 2008. Dupa trei ani, el a fost ales judecator la Curtea Constitutionala.

Vaduv de aproximativ un an, Mattarella are trei copii si sase nepoti. in ultima vreme, el a locuit intr-un apartament de serviciu modest situat la doi pasi de Quirinale, palatul prezidential, unde urmeaza sa se instaleze in urmatoarele zile.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Alexis Tsipras este noul premier al Greciei:
Alexis Tsipras este noul premier al Greciei: "Voi sluji intotdeauna poporul elen". Ce i-au transmis liderii europeni

Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna.

Marian Vanghelie, audiat ca martor la DNA:
Marian Vanghelie, audiat ca martor la DNA: "Victor Ponta si Liviu Dragnea si-au batut joc de votul din diaspora"

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a mers, vineri, la sediul DNA. Este primul politician chemat de procurori sa dea declaratii in dosarul deschis dupa scandalul votului din strainatate, la recentele alegeri prezidentiale.

Sondaj CSOP: daca maine ar fi alegeri, liberalii ar putea obtine MAJORITATEA parlamentara. Cat au scazut PSD si PMP
Sondaj CSOP: daca maine ar fi alegeri, liberalii ar putea obtine MAJORITATEA parlamentara. Cat au scazut PSD si PMP

 Romanii care merg la vot ar pune stampila pe liberali la alegerile parlamentare: aceasta este concluzia celui mai recent sondaj CSOP

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.