Semne de intrebare privind siguranta programului Virgin Galactic. Ancheta in cazul navetei prabusite vineri
Accidentul suferit vineri de naveta ce trebuia sa plimbe in curand turisti pe orbita pune sub semnul intrebarii securitatea intregului program.
Planeaza chiar banuiala ca Virgin Galactic ar fi ignorat pana acum mai multe avertismente ca motorul poate fi periculos.
Folosea un nou tip de combustibil, care a fost testat la sol, dar niciodata in zbor, pana la misiunea ce s-a soldat cu pierderea navetei. Raspunsuri ar putea veni si de la copilotul ce a supravietuit prabusirii, dar anchetatorii trebuie sa mai astepte pana sa stea de vorba cu el, in spital.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Naveta Space Ship Two s-a dezintegat vineri, in timpul unui zbor de incercare, la doua minute dupa ce s-a desprins de "avionul caraus", la 13.700 de metri altitudine. Resturile s-au imprastiat pe kilometri intregi, in desertul Mojave din California.
Pilotul a murit pe loc, dar copilotul - care a apucat sa se catapulteze - a scapat cu viata. Este constient si poate vorbi. Medicii le-au cerut anchetatorilor sa nu-l solicite deocamdata.
"Nu vrem sa-l audiem pana nu va fi capabil de asta", a spus Christopher Hart, Autoritatea pentru siguranta transporturilor.
Autoritatea nationala pentru siguranta transporturilor a deschis o ancheta, care ar putea dura, insa, chiar si un an. Totusi, fiind un zbor test, existau mai multe camere video de urmarire - inclusiv una la sol, cu raza mare de acoperire, la baza aeriana Edwards, precum si doua instalate pe avionul caraus. De asemenea, numerosi senzori monitorizau parametrii de zbor.
"Vom invata din ce n-a mers cum trebuie, vom afla cum putem imbunatati siguranta si performantele, apoi vom continua", a spus Richard Branson, patronul Virgin Galactic.
Securitatea navetei care urma sa duca turisti pe orbita, a fost pusa de mai multe ori sub semnul intrebariii. In 2007, trei ingineri au murit cand o racheta de propulsie a explodat in timpul testelor. Iar autorul unei biografii a lui Richard Branson a spus la BBC ca mai multi specialisti de la Virgin Galactiv ar fi parasit compania in ultimii ani, din cauza temerilor legate de securitatea programului de zboruri spatiale comerciale.