O drona spatiala americana a aterizat dupa o misiune misterioasa in jurul Pamantului. Experti: Noua era pentru spionaj

Ultima actualizare: 21-10-2014 06:43
drona spatiala

Drona spatiala secreta a Fortelor Aeriene americane care, potrivit expertilor, ar putea inaugura o noua era pentru spionaj a revenit pe Pamant, vineri, dupa 22 de luni petrecute pe orbita, cea mai lunga misiune de pana in prezent.

Dispozitivul fara pilot X-37B, asemanator unei navete spatiale, a aterizat la baza aeriana Vandenberg, in California (vest). Ultima sa misiune, tinuta la secret, a inceput la 11 decembrie, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Sunt extrem de mandru ca echipa noastra a reusit aceasta a treia aterizare in siguranta deplina", a explicat comandantul Keith Balts al Escadrilei spatiale 30 dupa aterizarea X-37B, la ora locala 09.24 (19.24, ora Romaniei).

X-37B, construita de United Launch Alliance, s-a intors din a treia misiune pe orbita. Primele doua misiuni au durat 225 si, respectiv, 469 de zile. Experti considera ca acest mic dispozitiv de cinci tone si 8,9 metri lungime ar putea face parte dintr-un program de spionaj ultramodern.

"Ce a facut in jurul Pamantului?" se intreaba cei de la publicatia britanica The Indepedent enumerand o serie de teorii lansate in mediul online care merg de la o tentativa de spionare a noii baze spatiale construite de chinezi pana la capturarea satelitilor trimisi in spatiu de alte natiuni.

Singurul comentariu facut de US Air Force este acela ca drona spatiala a "efectuat experimente pe orbita Pamantului".

Recent, China a terminat construirea celei de-a patra baze de lansare spatiala, Wenchang, pe insula tropicala Hainan, in Marea Chinei de Sud, un centru modern care va permite trimiterea pe orbita a unor rachete mai grele, pentru programe tehnice complexe, potrivit presei chineze.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO