Antonio Guterres, ONU: Rusia, dispusă să colaboreze cu ONU pentru protejarea civililor în Ucraina

Ultima actualizare: 26-04-2022 20:44
Șeful ONU se întâlnește astăzi cu Vladimir Putin. Despre ce ar urma să discute cei doi
Getty

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut marţi Ucrainei şi Rusiei să colaboreze cu această organizaţie în vederea deschiderii de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict din Ucraina.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 62

''Am propus crearea unui grup de contact care să reunească Rusia, Ucraina şi ONU, pentru a căuta posibilităţi de deschidere de culoare umanitare'', a declarat Guterres la Moscova, la o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

''Avem nevoie de urgenţă'' de asemenea culoare de evacuare a civililor ''cu adevărat sigure şi eficiente'', a adăugat secretarul general al ONU, făcând o menţiune specială la cazul civililor refugiaţi la Mariupol în interiorul combinatului siderurgic Azovstal asediat de trupele ruse.

La rândul său, Serghei Lavrov a asigurat că Rusia este dispusă să coopereze cu ONU ''pentru a diminua suferinţa populaţiei civile''.

Pe de altă parte, ministrul rus a respins ideea implicării unor mediatori internaţionali în negocierile cu Ucraina menite să conducă la o încetare a conflictului.

''Să vorbim despre mediatori în faza actuală, din punctul meu de vedere, este prematur'', a spus Lavrov la conferinţa de presă comună cu Guterres, susţinând că nici delegaţia ucraineană nu a sugerat acest lucru la tratativele desfăşurate până în prezent.

Totuşi, ''dacă cineva are vreo idee interesantă, suntem dispuşi s-o ascultăm'', a adăugat ministrul rus, referindu-se la eventuale propuneri de a scoate din impas aceste negocieri. ''Dar, după cum se comportă delegaţia ucraineană la negocieri, după cum se comportă preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski ... desigur, este frustrant. Din ce văd, negocierile nu-i interesează în mod special'', a continuat Lavrov, menţionând că încă nu a primit niciun răspuns din partea Kievului asupra celor mai recente propuneri ale Moscovei de soluţionare a conflictului transmise cu 10-12 zile în urmă.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia.

Ulterior, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţinea propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvenţă pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar şi asupra altora formulate la Istanbul, ministrul Lavrov considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

În declaraţia dată marţi, ministrul rus a acuzat Occidentul că menţine linia furnizării unor ''cantităţi imense'' de armament Ucrainei, iar, ''dacă aceasta continuă, evident că negocierile vor ajunge cu greu la vreun rezultat''.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO