Șeful diplomației europene va face o vizită în Rusia, în urma protestelor ample de duminică
Sub pretextul că protestele sunt neautorizate, poliţia rusă a arestat duminică peste 5.300 de oameni, în cursul demonstraţiilor în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi.
Un preambul deloc prietenos pentru vizita pe care șeful diplomației europene o va face în această săptămână la Moscova.
Atât Joseph Borrell, cât și secretarul american de stat au condamnat, din nou, arestările masive și folosirea disproporționată a forței la noua rundă de proteste pro-Navalnîi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit unei organizaţii specializate în monitorizarea demonstraţiilor, au fost proteste, ample ori răzlețe, în 85 de oraşe ale Rusiei. Printre cei arestați se numără 60 de ziariști.
Oamenii au ieșit din case chiar și pe ger năprasnic, cum s-a întâmplat în Vladivostock, unde au încins hore în zăpadă ca să nu înghețe bocnă.
În Moscova, zona în care se află Kremlinul și sediul central al FSB a fost transformată într-o fortăreață.
Diana Magnay, corespondent SKY News: „Sunt înconjurată din toate părțile de trupele speciale Oman. Între tabere e un joc de-a șoarecele și pisica. Trupele speciale blochează o stradă, protestatarii se mută în alt loc. Prezența poliției și felul în care a fost blocat centrul Moscovei sunt fară precedent.”
Și Iulia Navalnîia a ajuns din nou, duminică, în duba poliției, chiar înainte să ajungă în mijlocul celor solidari cu soțul ei. Luni a venit în fața instanței, pentru acuzațiile de participare la o manifestație ilegală.
La Sankt Petersburg au fost scene chiar mai brutale. Iți trebuie curaj să ieși în stradă știind că riști cel puțin două săptămâni de detenție.
Protestatar: „Vreau să mă duc la un polițist și să-l întreb:" Cine sunteți voi și de ce încalcați jurământul făcut?" Ar trebui să fie de partea rușilor, nu a hoților.”
Protestatar: „Cei mai mulți nu ieșim în stradă pentru eliberarea lui Navalnîi, ci pentru libertatea noastră a tuturor. Toți suntem în situația lui, prizonieri.”
Dar, până una-alta, măsurile de represiune arată forța represivă a regimului.
Filmul despre presupusul palat deținut de Vladimir Putin pe țărmul Mării Negre, documentat de Aleksei Navalni până în cele mai mici detalii, a fost vizionat deja de peste 100 de milioane de ori.
Dezvăluirile îi înfurie cu atât mai mult pe rusi cu cât puterea de la Kremlin ba susține că ar fi vorba de un hotel de lux, ba scoate în față cate un oligarh care se declară adevăratul proprietar al domeniului.