Şeful demisionar al spionajului militar israelian le-a cerut ”iertare” israelienilor pentru că nu i-a protejat în 7 octombrie
Directorul demisionar al serviciilor militare israeliene de informaţii (Aman), generalul de divizie Aaron Haliva, le-a cerut ”iertare” israelienilor pentru că nu i-a protejat la 7 octombrie, într-o înregistrare video difuzată de armata israeliană.
Generalul de divizie este primul oficial israelian - civili sau militar - în funcţie în ziua atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas - care a luat Israelul total pe nepregătite - care cere scuze.
”La 7 octombrie (...), în această zi amară şi sumbră care-mi apasă inima, conştiinţa şi umerii în fiecare zi şi fiecare noapte de atunci şi care va apăsa până în ultima mea zi, noi nu am fost la înălţimea jurământului nostru sacru”, a declarat ofiţerul la o ceremonie de predare a puterii la carterul general al Aman, la Herzliya, în centrul Israelului, potrivit News.ro, care citează AFP.
”Scuzele nu vor repara nimic şi nu vor putea consola sau aduce înapoi pe cei dragi care au plătit preţul cel mai mare, dar trebuie ca acestea să fie spuse (...): în numele meu şi al întregii aripi a informaţiilor (secrete), cer iertare”, a declarat generalul, fără să-şi poată reţine lacrimile, înainte de a-i preda funcţia generalului de divizie Shlomi Binder.
Aaron Haliva à la cérémonie de retraite : je porte le 7 octobre sur ma conscience jusqu'au dernier jour
La responsabilité de l'échec de la Division du renseignement m'incombe
Haliva: Il serait correct de créer une commission d'enquête d'État
Haliva : Demander pardon en mon nom… pic.twitter.com/9OurAMLmJ6
— OSINTYB (@OsintYB) August 21, 2024
Armata israeliană anunţa în aprilie că generalul Haliva a cerut să fie demis din funcie, invocându-şi ”responabilitatea” eşecului serviciului său de a împiedica atacul de la 7 octombrie şi că Statul Major a acceptat ca acesta ”să se retragă (...) după numirea succesorului său”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a prezentat niciodată în mod oficial scuze pentru incapacitatea Guvernului său şi aparatului de securitate al Israelului de a împiedica cel mai sângeros atac comis în Israel de la înfiinţarea statului evreu în 1948.
El şi-a cerut însă scuze la 8 august, într-un interviu acordat revistei americane Time.
Atacul Hamas a antrenat moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili. Dintre cele 251 de persoane luate ostatice la 7 octomrbie, 105 sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt declarate moarte de către armata israeliană.
Peste 40.200 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană de represalii, care a devastat Fâşia Gaza, potrivit Guvernului Hamas.