Șeful Consiliului European, uluit de ceea ce a văzut în Borodianka, oraș devastat de forțele Kremlinului
Rusia încearcă să captureze Donbasul, în estul Ucrainei, declașând ofensiva pe toata linia frontului.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Pe de altă parte, situația din Mariupol, în sud, rămâne cât se poate de severă, după cum spune chiar președintele Zelenski.
Miercuri au fost deschise coridoare umanitare, prin care ar trebui să iasă, măcar câteva mii de civili, din cei peste 100.000 blocați acolo. Între timp, din reduta rezistenței ucrainene, combinatul siderurgic Azovstal, un comandant militar a transmis ceea ce ar putea fi un ultim mesaj.
Atenţie! Urmează detalii care vă pot afecta emoţional.
În Donbas, de-a lungul unui front de 480 de kilometri, rușii au dezlănțuit iadul. Folosesc o forță de lovire uriașă pentru a bombarda pozițiile ucrainene, iar coloanele blindate au atacat mai multe localități, în special în regiunea Luhansk.
În tranşee, amintind de razboaiele din alt secol, ucrainenii sunt pregatiţi să reziste. În arsenalul lor sunt de la cele mai simple arme, până la câteva foarte moderne.
Rusia a dat un nou ultimatum ce rând predarea necondiționată a luptătorilor ucraineni care rezistă eroic la Mariupol.
O bombă de trei tone ar fi fost lansată asupra combinatului Azovstal
Serghei Volina, comandantul Brigăzii Marine 36: „Acesta este mesajul meu adresat lumii. S-ar putea să fie un ultim mesaj, pentru că acestea s-ar putea să fie ultimele noastre zile sau chiar ore petrecute aici. Unitățile inamice sunt de zece ori mai multe decât ale noastre. Au o poziţie dominantă în aer, au artilerie și unități care sunt dislocate la sol, echipamente și tancuri. Facem apel la liderii lumii să ne ajute”.
Comandantul puşcasilor marini spunea că oamenii săi nu se vor preda, dar cerea ajutor pentru evacuarea soldaților răniți - aproximativ 500 -, dar și a sutelor de femei și copii, care - spunea comandantul Volina - ar fi cu ei în subteranele de la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenței din Mariupol.
Pe străzile devastate ale orașului, tancurile rusești trag direct asupra unor blocuri, de altfel puţinele clădirile rezidențiale care au mai rămas în picioare după aproape două luni de asediu sălbatic. Parcă Rusia a decis să pună la pământ întregul Mariupol, spunea ministrul ucrainean de Externe.
O bombă de trei tone ar fi fost lansată marți asupra combinatului Azovstal.
Unul dintre ultimii luptători ucraineni de acolo este si vărul Olenei, Maks.
Olena: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată că vărul meu va deveni un adevărat erou al Ucrainei, un erou al oraşului Mariupol. Visez la ziua când ne vom putea întâlni din nou”.
La Harkov, bombele ucid civili în zonele rezidențiale. Dar comandantul apărării orașului îi sfidează pe invadatori.
Roman Dudin, șeful SBU din regiunea Harkov: „Nu e nicio șansă ca rușii să cucerească Harkovul. Trebuie să mobilizeze tot ce au și să radă Harkovul de pe fața pământului, dar atunci nu vor cuceri un oraș, ci vor cuceri doar cenușă”.
Localnic: „Nu simt decât ură pentru ruși”
Dmitri Nekazakov, localnic din Hostomel: „Nu simt decât ură. N-o să-i putem ierta poate pentru tot restul vieţii”.
Borodianka, localitatea aflată la 50 de kilometri de capitala Kiev, este de nerecunoscut după ce ruşii au fost forţaţi să plece.
Preşedintele Zelenski spune că ce s-a întâmplat în Borodianka ar putea fi mai rău ca la Bucea. Până acum, bilanţul oficial al deceselor este de 50. Dar, în fiecare zi, echipele care sapă printre dărâmături găsesc mai multe rămăşiţe umane.
Miercuri a fost la Borodianka și președintele Consiliului European, Charles Michel, care a sosit într-o vizită-surpriză în Ucraina. "Istoria nu va uita crimele de război comise aici", a spus înaltul oficial.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, mariupol, Volodomir Zelenski, charles michel, borodianka,
Dată publicare:
20-04-2022 19:57