Sefa FMI a fost pusa sub acuzare de catre instanta franceza. Christine Lagarde nu vrea sa demisioneze
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a fost pusa sub acuzare pentru neglijenta in serviciu, intr-un scandal de coruptie legat de despagubirile acordate de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie.
Lagarde a declarat ca nu isi va da demisia de la conducerea FMI, dar ca va informa board-ul institutiei in legatura cu situatia actuala. Cazul de coruptie in care Lagarde este inculpata dateaza de pe vremea in care directorul FMI ocupa functia de ministru al Finantelor si Economiei. Atunci, statul francez a platit despagubiri in valoare de 400 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, in urma unui arbitraj dispus de catre Lagarde.
Arbitrajul viza rezolvarea litigiului dintre Tapie, un apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, si banca Credit Lyonnais asupra vanzarii de catre aceasta a unei participatii detinute de omul de afaceri la compania de echipament sportiv Adidas.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Lagarde a fost interogata timp de mai multe ore marti de catre magistrati de la Curtea de Justitie din Franta, singura instanta judiciara ce poate ancheta si judeca un membru al guvernului pentru faptele comise in timpul exercitarii mandatului. Directorul FMI a sustinut intotdeauna ca a actionat "conform legii" in situatia respectiva, dupa ce in 2013 a fost pusa de catre instanta franceza sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre cea de martor si cea de persoana investigata.
Pana in prezent, FMI a sustinut-o pe Lagarde, insa lucrurile s-ar putea schimba, in conditiile in care aceasta a fost inculpata pentriu neglijenta, un delict pedepsit de legea franceza cu un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro. Lagarde este director general al FMI din 2011, cand a preluat conducerea institutiei de la Dominique Strauss-Kahn.
Sursa: Mediafax
Etichete: fmi, justitie, christine lagarde, coruptie,
Dată publicare:
27-08-2014 14:34