Afacerea Bernard Tapie - Christine Lagarde. CEO-ul diviziei mobile France Telecom a fost arestat


Ultimul update: Joi 13 Iunie 2013 06:56
Data publicarii: Luni 10 Iunie 2013 12:48
Categorie: Stiri externe
Stephane Richard

Scandalul Bernard Tapie - Christine Lagarde atrage victime colaterale. CEO-ul Orange, divizia mobila a France Telecom, Stephane Richard a fost dus la audieri in Franta in cursul zilei de luni.

UPDATE 19:00 Stéphane Richard, Presedintele Consiliului de administratie al companiei de telecomunicatii Orange, fost sef de cabinet al lui Christine Lagarde la Ministerul francez al Economiei, a fost arestat preventiv, luni, in dosarul Credit Lyonnais, relateaza ziarul Le Figaro, in editia online.

Stéphane Richard a fost interogat si s-a luat decizia arestarii preventive in dosarul privind arbitrajul controversat care a pus capat litigiului dintre Bernard Tapie si Credit Lyonnais in 2008.
Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este anchetata in legatura cu despagubirile acordate de stat omului de afaceri Bernard Tapie, in urma unei afaceri cu Credit Lyonnais. Lagarde a dat asigurari ca nu au existat "ordine, indicatii sau presiuni" ale Guvernului pentru a ajunge la arbitraj.

Arbitrajul i-a permis lui Tapie sa obtina in 2008 indemnizatii in valoare de 403 milioane de euro.

Afacerea Bernard Tapie - Christine Lagarde

Cel mai controversat om de afaceri din ultimii 20 de ani din Franta, Bernard Tapie, este din nou in atentia presei din Hexagon, scrie LeParisien.

Omul care a fost condamnat in trecut pentru blaturi in fotbal, in perioada in care se afla la conducerea clubului Olympique Marseille, a incasat in 2008 peste 400 de milioane de dolari in urma unui litigiu, iar oficialii francezi o suspecteaza pe Christine Lagarde, actualmente presedintele FMI, ca ar fi intervenit in favoarea sa in acel caz.

In 2008, Lagarde era Ministru de Finante in Franta, iar actualul CEO al Orange, Stephane Richard, era seful sau de cabinet. Legatura intre cei doi si Bernard Tapie trecea prin presedintele Sarkozy, sustinut in campanie electorala din 2007 de banii lui Tapie, ministru la un moment dat intr-un guvern socialist.

Schema, conform celor de la LeParisien, arata in felul urmator:

Miza cazului sta in cei trei judecatori care au decis litigiul dintre Bernard Tapie si compania care se ocupa de Credit Lyonnais, banca ce a fost falimentata in 2003. Banii in cauza proveneau din vanzarea actiunilor Adidas detinute de Tapie.

Situatia lui Stephane Richard devine delicata, mai ales in contextul in care contractul sau expira anul viitor. Statul detine 27% din actiunile Orange si ii desemneaza directorul executiv.

Conform Reuters, audierile de la Garda Financiara pot dura pana la 48 de ore, abia atunci urmand sa se ia o decizie.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO