Afacerea Tapie-Christine Lagarde. Scandalul care ar putea zgudui din nou conducerea FMI
Directorul FMI Christine Lagarde este implicata intr-un scandal din cauza unor despagubiri acordate de stat unui om de afaceri, Bernard Tapie, in urma unei afaceri cu Credit Lyonnais - pe vremea cand ea era ministru al Economiei.
FMI a anuntat marti ca are in continuare incredere in Lagarde, care a reusit sa evite o investigatie a procuraturii franceze referitoare la acest caz.
"Board-ul FMI a fost informat in acest caz, in special in legatura cu audierile care au avut loc recent in fata Curtii de Justitie a Republicii din Paris, si isi reafirma increderea in capacitatea directorului general de a-si indeplinii cu eficacitate atributiile", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare.
Dupa doua zile de audieri, Lagarde a fost plasata vineri de catre tribunal sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre cea de martor si cea de persoana investigata. Acest statut arata ca justitia poate declansa in continuare o investigatie impotriva lui Lagarde.
Cazul se refera la o decizie luata de Lagarde in 2007, pe vremea cand era ministru al Economiei, de a regla prin arbitraj litigiul dintre Tapie, apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, si banca Credit Lyonnais, in urma vanzarii catre aceasta a unei participatii detinute de omul de afaceri la Adidas.
In urma arbitrajului, Tapie, care a sustinut ca a fost dezavantajat, a primit despagubiri de peste 400 de milioane de euro.
Conducerea FMI avea cunostinta de acest caz atunci cand Lagarde a fost numita la conducerea institutiei.
"Este ce a dorit toata lumea. Nimeni din board-ul FMI nu este interesat de un proces de alegere a unui nou director general al institutiei, care ar perturba serios activitatea", a declarat Jacob Kirkegaard, analist la Institutul Peterson pentru Economie Internationala in Washington.
Lagarde, care a negat orice comportament incorect, a fost audiata la Curtea de Justitie a Republicii din Franta, care ancheteaza actiunile ministrilor.
Tapie, fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversata in Franta. Litigiul dintre omul de afaceri si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie care a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut catre banca participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas. Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat.
"Am oferit informatii pentru a demonstra ca am actionat intotdeauna in interes public si in conformitate cu legea", a afirmat Lagarde in urma audierilor.
Christine Lagarde a preluat functia de director executiv al FMI in iulie 2011 si este unul dintre cei mai populari politicieni de centru-dreapta din Franta.
Predecesorul ei la conducerea FMI, Dominique Strauss-Kahn, de asemenea un cunoscut politician francez, a fost nevoit sa demisioneze in urma unui scandal de hartuire sexuala. Strauss-Kahn a respins acuzatiile, care au fost in final retrase.
Desi nu si-a exprimat niciodata intentia de a candida pentru presedintie, Lagarde este considerata de unii politicieni de dreapta din Franta drept un bun candidat, cu sanse de a deveni prima femeie sef de stat din istoria tarii.
Mandatul de cinci ani la conducerea FMI va expira in 2016, cu un an inainte de urmatoarele alegeri prezidentiale.