Securitatea alimentară globală este în pericol, avertizează Ucraina. Probleme cu transportul cerealelor prin România
Securitatea alimentară globală este în pericol, potrivit viceministrului ucrainean de Externe.
Dmitro Senik a spus că Ucraina a stabilit două rute prin România și Polonia pentru a exporta cereale și a preveni o criză internațională de hrană, potrivit Reuters, citat de News.
Senik a mai spus că invazia Ucrainei de către Rusia a oprit exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră, cauzând atât lipsuri de mâncare la scară largă, cât și creșterea prețurilor în întreaga lume.
Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale
Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi susţine că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe teritoriul deţinut ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale terestră, fluvială şi ferată.
Însă blocajele au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat Senik duminică.
Ucraina a purtat negocieri cu statele baltice în vederea stabilirii unui al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a spus acesta.
El nu a dat detalii cu privire la cantitatea cerealelor transportate deja sau care vor fi transportate prin aceste rute.
„Acele rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să dezvoltăm acele rute între timp,” a spus Senik.
Ucraina întâmpină dificultăți în transportul exporturilor prin România și Polonia
Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, aşa că cerealele trebuie să fie transferate în diferite trenuri la graniţă, unde nu există multe instalaţii de transfer sau depozitare.
Redirecţionarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile dunărene şi încărcarea mărfurilor pe şlepuri pentru a naviga către portul Constanţa, un proces complex şi costisitor.
Moscova acuză că sancţiunile occidentale care i-au fost impuse şi minele marine stabilite de Ucraina au dus la scăderea exporturilor de alimente şi creşterea preţurilor globale.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, Polonia, romania, criza alimentara, mancare,
Dată publicare:
12-06-2022 14:14