Secretarul general NATO: Bugetele militare pot fi crescute diminuându-le pe cele pentru Sănătate şi pensii
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pledat luni ca statele europene membre ale acestei organizaţii să investească în Apărare "o mică parte" din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistenţă socială.
"În medie, ţările europene cheltuiesc cu uşurinţă până la a patra parte din venitul iniţial pentru pensii, Sănătate şi sistemele de asistenţă socială, şi avem nevoie doar de o mică parte din aceşti bani pentru a ne consolida mult mai mult apărarea", a susţinut Rutte într-o intervenţie în faţa Comisiei de Afaceri Externe şi a Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European.
Noul secretar general al NATO le-a cerut eurodeputaţilor să se asigure "că investim toţi mai mult în Apărare". "Este o investiţie în securitatea noastră şi în securitatea copiilor şi nepoţilor noştri", a argumentat el.
Mark Rutte a cerut de asemenea "creşterea rapidă a producţiei de echipamente şi capacităţi esenţiale", precum nave de război, tancuri, avioane, muniţii, sateliţi şi drone. "Realitatea este că nu suntem unde ar trebui să fim, nu încă. Industria noastră (militară) continuă să fie prea mică, prea fragmentată şi, pentru a fi sinceri, prea lentă", a remarcat secretarul general al NATO.
El a insistat că actualul obiectiv asumat de statele NATO pentru alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru bugetele Apărării "este departe de a fi suficient pentru a fi în siguranţă în următorii ani" şi a cerut să se investească "mult mai mult" în domeniul militar.
"Acum suntem în siguranţă. Dar nu vom mai fi peste cinci ani, prin urmare trebuie să începem astăzi, investind mai mult în creşterea producţiei, sporirea capacităţii de recuperare şi în sprijinirea Ucrainei", a indicat secretarul general al NATO.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, le-a cerut statelor europene membre ale NATO să-şi crească bugetele Apărării până la cel puţin 5% din PIB, un obiectiv considerat nerealist în UE.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să îşi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare.
Unele state membre ale Alianţei vorbesc despre creşterea acestui angajament la 3% din PIB, dar se menţin în continuare diviziuni pe acest subiect în rândul ţărilor europene.