Se reintra in normalitate: UE a anuntat ca traficul aerian va fi reluat

Ultima actualizare: 06-04-2012 22:52

Dupa patru zile de haos in traficul aerian, situatia ar putea cunoaste luni un inceput de normalizare. Uniunea Europeana a anuntat duminica seara ca traficul aerian ar putea fi reluat pe continent, la jumatate din dimensiunile normale.

Dupa patru zile in care au fost anulate 63.000 de zboruri, mai multe companii aeriene au efectuat duminica zboruri de testare la diferite altitudini, iar concluzia tuturor a fost ca nu exista niciun pericol.

Bazandu-se pe aceste concluzii, companiile aeriene au cerut autoritatilor sa reevalueze imediat restrictiile, considerandu-le excesive.

In acest context a intervenit anuntul UE privitor la reluarea a jumatate din zboruri.

Si totusi, meteorologii europeni avertizeaza ca vantul ramane imprevizibil deasupra Europei. Mai mult, vulcanul islandez care e la originea necazurilor continua sa erupa, ceea ce inseamna ca noi cantitati de cenusa sunt aruncate permanent in atmosfera.

Potrivit vulcanologilor, eruptia in sine este una minora. Daca vantul n-ar fi batut cu incapatanare dinspre Islanda spre continent si daca vulcanul n-ar fi fost acoperit de un ghetar milenar, situatia ar fi fost cu totul alta.

"In mod normal, vulcanii nu interactioneaza cu gheata sau zapada sau orice alta forma solida a apei. Insa atunci cand se intampla asta, apa intra in contact cu materii extrem de fierbinti, in jur de 1.000 de grade Celsius, ceea ce duce la vaporizarea imediata a ei, intensificand explozia", a declarat Dougal Jerram, vulcanolog, Universitatea Durham.

Detaliu demn de retinut, pentru ca Europa are si alti vulcani activi, unii in zone dens populate din Italia si Grecia, si multa lume s-a intrebat daca situatia din Islanda s-ar putea repeta. Etna, cel mai mare si mai activ dintre ei, arunca o data la cateva luni, cate o coloana de fum si cenusa, provocand inchiderea aeroportului Catania din Sicilia. Dar niciodata n-a provocat haosul de acum.

Intre timp, norul de cenusa a ajuns in Turcia, care si-a inchis partial spatiul aerian. Restrictii de trafic erau in vigoare duminica noapte in peste 30 de tari europene. Daca Austria urma sa isi redeschida spatiul aerian luni dimineata, Germania o va face dupa-amiaza, iar Marea Britanie abia in cursul noptii. In Franta, cele mai multe aeroporturi raman inchise pana marti dimineata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO