Se decide soarta economica a lumii. A inceput Summitul G20
Greii planetei s-au adunat cu totii la Casa Alba, ca sa combata criza mondiala care ne sufla banii din buzunare.
Gazda intrunirii este presedintele american George Bush, iar invitatii sunt cei mai influenti oameni din lume: regele Arabiei Saudite, presedintii Frantei, Rusiei si Chinei, plus premierii Japoniei si Marii Britanii.
Zambete, strangeri de mana, ba chiar si pupaturi. La prima vedere, intreaga intalnire pare un bal. Doar ca dincolo de treptele Casei Albe, liderii marilor puteri isi urmeaza, cel putin pana acum, propriile planuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toate acestea, exista divergente intre americani si europeni. Daca George Bush sustine ca economia libera de piata este sfanta si nu ne putem atinge de ea, liderii europeni sunt mai pragmatici.
Si, la fel ca Japonia, Rusia si China, si-ar dori un control sporit asupra politicilor Fondului Monetar International, dominat de americani.
Pe de alta parte, Marea Britanie a cerut marilor puteri sa fie generoase cu tarile lovite de recesiune. China de exemplu, dispune de rezerve monetare de doua trilioane de dolari.
Deocamdata insa, Beijingul s-a ferit sa urmeze exemplul Japoniei, care a anuntat ca va dona FMI 100 de miliarde de dolari.
Peste toate acestea, exista un alt semn de intrebare, legat de absenta de la discutii a presedintelui ales al Americii, Barack Obama.
George Bush mai are doar doua luni de mandat, iar Barack Obama va trebui sa ia decizii importante, din prima clipa in care se va instala in Biroul Oval.