Scurgeri radioactive la o centrală de la granița României. Totul a fost ținut secret


Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 17:17
Data publicarii: Joi 14 Martie 2019 08:43
Categorie: Stiri externe

Presupuse scurgeri radioactive de la o uzină din Republica Moldova îngrijorează presa şi cetăţenii de peste Prut.

Scurgerile s-ar fi produs la o uzină din Râbnița, un oraş din Transnistria, unde oficialii de la Chişinău nu au acces. Mai mult, autorităţile separatiste de la Tiraspol sunt bănuite că ar fi încercat se ascundă incientul, scrie AgerPress.

În timp ce autorităţile din zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chişinău, dau asigurări că totul este în parametri normali, iar radiaţiile nu depăşesc limitele de pericol, martorii evenimentului din Transnistria spun că au văzut specialişti cu echipamente de protecţie care verificau zona.

Potrivit unor informaţii apărute în presa de la Chişinău, radiaţiile ar depăşi şi de 300 de ori norma admisă. Reprezentanţii Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare susţin însă că nu exista depăşiri ale radiaţiei în România, iar de la Chişinău au fost informaţi că nu a fost înregistrat nicio activitate radioactivă periculoasă.

Conform unor surse, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, pe 5 martie, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale. Angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicaţie Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de la Chişinău.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Scurgeri radioactive la o centrală de la granița României. Totul a fost ținut secret
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO