Partidul lui Putin a castigat alegerile legislative, potrivit sondajelor. "Este un rezultat optim"
Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, a castigat alegerile legislative din Rusia cu 45,83% din voturi, potrivit primelor rezultate obtinute dupa numararea buletinelor in 15% din sectiile de votare, a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale.
Potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, partidul Rusia Unita a obtinut intre 46 si 48,5% din voturi. Partidul Comunist, principala miscare de opozitie din Duma (Camera inferioara), a obtinut 20,7% din voturi, partidul liberal-democrat (nationalist) 14,42 la suta, iar Rusia Dreapta (centru-stanga) 13,3 la suta, potrivit rezultatelor preliminare anuntate de Ciurov. Rusia Unita si-a proclamat victoria in alegerile de duminica, in timp ce PC a denuntat fraude "masive".
"Este un rezultat optim care reflecta situatia reala din tara. Sprijinindu-ne pe acest rezultat putem sa asiguram dezvoltarea stabila a tarii", a declarat Putin la sediul partidului Rusia Unita pe care il conduce si care a obtinut mai putin de 46 la suta din voturi, potrivit primelor rezultate.
Circa 110 milioane de alegatori sunt chemati sa desemneze 450 de deputati ai Camerei inferioare a Parlamentului (Duma), in cadrul unui scrutin-test pentru premierul rus, care se pregateste sa revina la Kremlin in 2012, dupa doua mandate de presedinte (2000-2008), pe fondul unei scaderi a popularitatii.
Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08.00 (06.00 ora Romaniei) la Moscova si in alte regiuni mai mari din aceasta tara, cea mai mare din lume, care se intinde pe noua fusuri orare, si se vor inchide la ora 17.00 GMT (19.00 ora Romaniei) in vest.
In afara de Rusia Unita, alte trei formatiuni care fac parte din adunarea actuala - Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat si Rusia Dreapta (centru-stanga) - ar urma sa depaseasca pragul minim de 7 la suta pentru a intra din nou in Duma.
Partidul de opozitie Iabloko, creditat cu 4% din voturi, are putine sanse sa intre in Parlament. In ceea ce priveste partidul opozitiei liberale Parnass, acesta a fost exclus de la scrutin si a cerut, ca si opozitia radicala, boicotarea alegerilor sau votul nul, in semn de protest.
In Ciukotka, regiune din Externul nord-estic, in apropiere de cercul polar, "alegatorii vin sa voteze pe o temperatura de minus 26 de grade Celsius si putin vant", a declarat un oficial local, Konstantin Mihailov.
La Vladivostok, subofiterul Nikolai Ponomarev a declarat ca a votat pentru Rusia Unita: "In primavara, familia mea a primit un apartament intr-un district nou", a declarat el, subliind ca partidul lui Putin apara interesele armatei si ca asteapta o crestere a salariului in ianuarie.
In schimb, Anastasia Levcenko a votat pentru Rusia Derapta dupa ce in 2007 a optat pentru partidul lui Putin: "Sunt dezamagita, nu s-a facut aproape nimic in patru ani", declara aceasta pensionara in varsta de 62 de ani.
Rusia Unita, care domina o scena politica inchisa de un deceniu, ar urma sa piarda majoritatea de doua treimi din Duma, care ii permitea, in caz de necesitate, sa amendeze Constitutia.
Potrivit ultimului sondaj al institutului independent Levada, partidul lui Vladimir Putin, a carui lista este condusa de presedintele Dmitri Medvedev, era creditat cu 56% din intentiile de vot in noiembrie, dupa ce a pierdut 12 puncte intr-o luna. In fata acestei situatii, autoritatile au incercat sa mobilizeze alegatorii prin toate mijloacele, exercitand presiuni asupra administratiei si salariatilor, potrivit opozitiei si mai multor organizatii neguvernamentale.
Pentru a impiedica orice reuniune de contestare, miscarea de tineret pro-Kremlin Nasi (Ai Nostri) a anuntat ca va strange pana la 15.000 de militanti in centrul Moscovei in momentul alegerilor legislative pentru a "neutraliza" orice actiune de contestare a scrutinului.