Scene teribile după retragerea apelor în Valencia: „Așa ceva, apocalipsă, nici în filmele de groază nu se vede”
Șapte dintre cei 16 români dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania au fost găsiți în siguranță, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Ceilalți nouă sunt încă de negăsit.
Între timp, 3.000 de militari, 5.000 de polițiști și membri ai Gărzii Naționale sunt mobilizați pentru căutarea zecilor de persoane încă dispărute și pentru curățarea străzilor și a caselor îngropate în noroi. „Este cea mai amplă mobilizare a forțelor spaniole pe timp de pace”, a subliniat premierul Sanchez. Bilanțul provizoriu al inundațiilor este de 211 morți.
Noi imagini filmate cu drone surprind dezastrul din estul Spaniei. Au trecut cinci zile de când un val masiv, asemănător unui tsunami, a lovit regiunea Valencia. Rămășițele distrugerilor provocate de puhoaie sunt încă vizibile.
Pe o stradă devastată de viituri, oamenii au ținut un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața. În continuare, mii de soldați, polițiști și voluntari caută persoanele dispărute, deși speranța de a găsi supraviețuitori scade cu fiecare oră.
Mama unei tinere dispărute: „Janine, te rugăm să ne contactezi. Familia ta te caută. Nu ne-am oprit să te căutăm! Te iubim foarte mult!”
Eforturile de salvare se concentrează pe pomparea apei din tuneluri și parcări subterane, unde există temeri că oameni ar fi fost prinși sub revărsarea apelor.
Cristina Dobre, corespondent PROTV: „Acest camping din orașul Benetusser, de lângă Valencia, a fost complet distrus: mașinile au fost luate de ape, răsturnate și ciocnite între ele. Dintr-o astfel de locuință, un bărbat a fost salvat în ultima clipă de vecinii care l-au auzit strigând după ajutor.”
Localnici: „Mergi pe orice stradă și poți să vezi câte un cadavru pe jos.”
(...)
„Aici, din câte știu eu, sunt doi morți, unde locuiesc eu. O copilă și o tânără.”
Român: „Așa ceva, apocalipsă, nici în filmele de groază nu se vede - 2,02 m în casa scării, a trebuit să scoatem oamenii care nu puteau să înoate...”
Pe autostrada A3, care leagă Valencia de Madrid, se poate circula, dar nu pe toate benzile.
Electricitatea a fost restabilită în peste 90% dintre locuințe, dar multe comunități suferă încă din lipsa resurselor de bază.
Sinistrați: „Avem nevoie de ajutor! Nu avem apă! Am mers pe jos până în Valencia pentru a face rost de apă. E un dezastru!”
„E o situație foarte gravă. E un haos! E un peisaj dezolant. Nu mai am cuvinte...”
„Podul Solidarității”, așa cum a fost redenumit podul pietonal care leagă Valencia de localitățile afectate, continuă să fie traversat de mii de voluntari care vin să ajute.
Între timp, macaralele ridică mașinile aduse de ape care blochează străzile.
Cristina Dobre, corespondent PROTV: „Mii de voluntari coboară zilnic pe acest pod și merg către zonele inundate ca să îi ajute pe sinistrați.”
Reporter: Toți acești oameni vin să ajute?
Bărbat: „Da, sunt oameni care vin din Valencia echipați să ajute.”
La marginea orașului Valencia se adună bunurile care au mai putut fi salvate.
Cristina Dobre, corespondent PROTV: „În acest morman sunt lucruri de valoare: frigidere luate de viitură și lăsate pe drum.”
Autoritățile române colaborează cu cele spaniole pentru a-i ajuta pe cetățenii români afectați.
Marcel Ciolacu, premierul României: „S-au pierdut și documente, și cine dorește să se repatrieze… Suntem implicați, dar, cum este corect, ne coordonăm atât la nivel guvernamental, cât și local.”
Meteorologii avertizează că pericolul nu a trecut. Mai multe zone din provinciile Valencia, Castellon și sudul Tarragonei se află sub cod portocaliu de ploi, iar în Andaluzia este cod roșu.