Scene apocaliptice lângă România. Mai multe țări au fost devastate de furtuni violente și grindină cât pumnul

×
Codul embed a fost copiat

Au fost scene ca la sfârșitul lumii, la doi pași de România. Ciocnirea dintre aerul fierbinte din sudul Europei și un val rece, coborât din nord, a provocat, din senin, furtuni cumplite, care au terorizat Croaţia, Serbia, Slovenia şi Bosnia.

La noi, vântul s-a simţit în special în vestul ţării, unde a avut peste 80 de kilometri la rafală, în Drobeta Turnu Severin. Vineri, însă, vijelii la fel de puternice sunt aşteptate în Ungaria, după care, vin și aici.

În Croația, arșița a lăsat locul unor furtuni din cale-afară de violente. În doar 30 de minute, rafalele au făcut prăpăd la Zagreb. Vântul a spulberat acoperișuri, stâlpi de electricitate și a smuls copacii din pământ. Trei oameni au murit striviţi de arbori, între care doi în capitala Zagreb.

Furtuna a doborât şi o macara uriaşă. Persoana care o manevră a fost grav rănită.

Ploaia torențială a transformat în râuri vijelioase străzile capitalei croate, şi a blocat traficul pe mai multe artere. Serviciile de urgență au fost copleşite de un potop de apeluri. Peste 700 de oameni au cerut ajutor.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Şi în Slovenia vecină, o persoană, despre care se crede că era turist străin, a murit în urma prăbuşirii unui copac, lângă lacul Bled. Vijelia, care a măturat țara de la vest la est, a făcut ravagii în mai multe oraşe. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric.

Autoritățile sârbe au emis de asemenea avertizare de furtună pentru capitala Belgrad. Locuitorii au rămas în beznă, iar aeroportul a fost închis.

Şi în regiunea Veneto, din nord-estul Italiei, canicula s-a spart într-o furtună nemaipomenită.

Vântul şi grindina cât pumnul au creat un cocktail nimicitor. Bucăţile mari de gheaţă au distrus maşini, au spart ferestre şi acoperişuri şi au rupt crengile copacilor. Peste 100 de oameni au fost răniţi.

Ce se întâmplă cu corpul uman la 50 de grade

Valul de aer rece nu a ajuns însă şi în centrul ori sudul peninsulei. Cele aproape 50 de grade din termometre îi epuizează pe oameni.

Un jurnalist Sky News s-a supus unui test menit să arate cum resimte corpul uman o asemenea temperatură.

Acoperit de senzori, el a petrecut o oră într-o încăpere care pur şi simplu dogorea. Din primele momente, bătăile inimii se îndesesc mult încercând să compenseze scăderea tensiunii. Deşi bărbatul nu face decât să stea, temperatura corpului creşte încontinuu.

Chris Wolfe, student la Universitatea Roehampton Chris Wolfe: „Vasele de sânge se dilată, mărindu-se. Astfel creşte suprafaţa pielii, deci cantitatea de căldură pierdută prin transpiraţie.”

Pentru a simula activitatea fizică în plin soare, jurnalistul urcă pe o bicicletă medicinală în ultimele 15 minute. Creşterea valorilor accelerează, iar corpul transpira abundent chinuindu-se să se răcească.

Thomas Moore: „Altă viaţă... A fost ca-n iad!”

Temperatura corpului a crescut cu un grad şi jumătate. În mod normal, doctorul mi-ar spune că am febră.

Canicula este un ucigaş tăcut. Rareori oamenii mor seceraţi în stradă, dar efectele sunt vădite în decesele în exces, estimate anul trecut la peste 60.000, doar în Europa.

Lewis Halsey, profesor Universitatea Roehampton: „Proteinele nu mai funcţionează cum trebuie, impulsurile nervoase prin corp nu-şi mai fac nici ele treaba bine, iar reacţiile biochimice scad sub normal. Pe scurt, organele încep să funcţioneze deficitar. Dacă situaţia se prelungeşte, efectul poate fi fatal.”

O simt pe pielea lor grecii unde situaţia devine intolerabilă. Premierul Kyriakos Mitsotakis a îndemnat astăzi la "vigilenţă absolută", întrucât temperaturile vor urca iarăşi până la 45 de grade la umbră. Şi nu cedează nici vântul.

Veşti cum nu se poate mai rele pentru pompierii care luptă de luni cu flăcările în regiunea capitalei, dar și în Peloponez şi pe insula Rodos.

Nu trebuie să te îndepărtezi prea mult de capitala elenă ca să te învăluie fumul și să te izbească dogoarea flăcărilor.

Alex Rossi, corespondent Sky News: „Au sosit pompierii. Dar uitați care e problema. Ne aflăm aici de aproape 15 minute și am văzut cum flăcările se tot apropie. Înaintează înspăimântător de repede. Mai multe incendii sunt active aproape de Atena. Pompierii încearcă să le stingă, dar cum sting unul, izbucnește altul. Asta e problema cu care se confruntă acum. Situația e înrăutățită de caniculă. E extrem de cald. Toată zona asta e uscată, ceea ce înseamnă că focul se poate răspândi foarte repede.”

Depășiți de situație, grecii vor primi ajutorul a încă 230 de pompieri din România, Polonia și Slovacia.

Ioannis Artopoios, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci: „La solicitarea noastră a răspuns România, care va trimite unități de sol cu 40 de pompieri, cinci autocisterne și alți 10 pompieri cu cinci autospeciale care vor ajunge mâine (joi).”

Condițiile sunt extrem de periculoase atât pentru localnici, cât și pentru salvatori. 55 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 23 sunt pompieri care au inhalat fum ori au suferit arsuri ușoare.

Alex Rossi, corespondent Sky News: „Situaţia devine tot mai gravă cu fiecare minut. Puteţi vedea cât de mult s-au apropiat flăcările. Poliţia a ordonat tuturor să-şi evacueze casele.”

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Rusia se laudă cu o nouă cucerire pe frontul din Ucraina. Acțiunea „de succes” a trupelor Kremlinului
Rusia se laudă cu o nouă cucerire pe frontul din Ucraina. Acțiunea „de succes” a trupelor Kremlinului

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale au preluat controlul asupra satului Urozhaine din estul regiunii ucrainene Doneţk, ceea ce ar fi ultima dintr-o serie de cuceriri de după capturarea oraşului strategic Avdiivka în februarie.

Cum îl descriu colegii de școală pe tânărul care a încercat să-l asasineze pe Trump. „Parcă avea mereu o țintă pe spate”
Cum îl descriu colegii de școală pe tânărul care a încercat să-l asasineze pe Trump. „Parcă avea mereu o țintă pe spate”

Președintele Joe Biden a anunțat o investigație independentă cu privire la tentativa de asasinat care l-a vizat pe Donald Trump.

Zăcământ „gigant” de petrol, descoperit în Kuweit. Este producția țării în trei ani
Zăcământ „gigant” de petrol, descoperit în Kuweit. Este producția țării în trei ani

Un zăcământ „gigant” de petrol a fost descoperit în Kuweit, a declarat şeicul Nawaf Saud Nasir Al-Sabah, șeful KPC.

Recomandări
Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care a vrut să-l asasineze pe Trump. FBI a primit peste 2.000 de ponturi
Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care a vrut să-l asasineze pe Trump. FBI a primit peste 2.000 de ponturi

Presupusul atacator de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă, Thomas Matthew Crooks, a acţionat singur şi a folosit o puşcă de tip AR cumpărată legal pentru a trage în fostul preşedinte al SUA, au declarat, duminică, oficiali ai FBI.

 

Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” a câștigat EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” a câștigat EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Prima apariție publică a lui Donald Trump după tentativa de asasinat. Gestul pe care l-a făcut | VIDEO
Prima apariție publică a lui Donald Trump după tentativa de asasinat. Gestul pe care l-a făcut | VIDEO

Donald Trump, 78 de ani, a avut, duminică, prima apariție publică după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat care a avut loc în timpul unui miting electoral desfășurat în Pennsylvania.