Scenariu apocaliptic al WWF: Ce s-ar putea intampla in 2030, dupa ce am ajuns sa consumam 200 de litri de apa la o cafea
Daca omenirea va continua sa risipeasca apa si hrana cu aceeasi viteza, in 2030 vom avea nevoie de doua planete ca sa traim, ne avertizeaza Fundatia Mondiala pentru Mediu.
Specialistii ne atrag atentia asupra unui scenariu apocaliptic, dar foarte posibil: vom ramane fara apa potabila si fara pamant fertil, din cauza cresterii populatiei si a urbanizarii.
Calculele facute de World Wide Fundation - una dintre cele mai mari organizatii de mediu din lume - arata ca pana in 2030 omenirea va avea nevoie de resurse de doua ori mai multe decat poate oferi Terra. Si asta pentru ca noi, cei 7,2 miliarde de oameni care populam planeta, consumam in acest moment cu o viteza mai mare cu 50% decat cea de regenerare a Pamantului.
Pentru ca fiecare om sa poata bea dimineata o banala cafea cu lapte, consumam nu 100 de militri de apa, cum am putea crede, ci 200 de litri. Asta pentru ca, potrivit celor de la WWF, paharul implica un consum de apa, lingurita, capacul de plastic, chiar si zaharul, laptele si cafeaua. Asadar 200 de litri de apa ca sa putem bea o cafe latte.
Iar exemplele pot continua: un kilogram de orez implica un consum de 1.300 de litri de apa, la fel ca producerea si fabricarea unui tricou de bumbac. Practic, pentru fiecare calorie de hrana consumam un litru din lichidul vietii.
Csibi Mogor, reprezentantul in Romania al WWF: "Dispare biodiversitatea, pentru ca noi tot ce producem in momentul de fata o facem distrugand padurile, rezervele din subsol - totul in jur. Trebuie sa lasam timp pamantului sa se regenereze."
Suprapopularea planetei este o alta problema extrem de importanta. La fiecare cinci zile, in lume se nasc 1 milion de copii, astfel ca s-a ajuns ca populatia globului sa fie acum de 10 ori mai mare decat in urma cu 400 de ani. Iar in urmatorii 15 ani cresterea populatiei globale va fi una galopanta - vom fi aproape 9 miliarde de locuitori, arata estimarile ONU.
Multi se vor indrepta din zonele deja suprapopulate astazi, catre cele mai putin locuite si am putea fi nevoiti chiar sa inventam conditii prielnice de viata in desert, insule artificiale in ocean sau poate la Poli.
Pana in 2030, potrivit celor de la Organizatia Natiunilor Unite, orasele se vor raspandi atat de mult incat astfel de campuri pe care acum sunt cereale vor lasa locul unor adevarate metropole. Oamenii vor avea in jurul lor cladiri futuriste, iar avansul tehnologiei va fi atat de mare incat scenele pot parea acum desprinse din filme Science Fiction. Din pacate, toate astea inseamna din ce in ce mai putine locuri pentru cultivarea hranei.
Si solutia pare sa fie deocamdata una singura:
Viorel Morarescu, director in Ministerul Agriculturii: "Anual, in lume se arunca 1,3 miliarde de tone de alimente, numai in Europa 200 de milioane. Este suficient pentru a hrani populatia intreaga de 3 ori. Trebuie sa incetam cu risipa - si asta o facem prin informare si prin educatie."
Economic vorbind, risipa, poluarea si faptul ca putine afaceri sunt orientate si catre protejarea mediului costa economia globala 4,7 mii de miliarde de dolari pe an. Aceasta este concluzia unui raport raport mondial facut de Natural Capital Coalition, din care fac parte cele mai mari organizatii mondiale cum ar fi ONU si World Wide Foundation.