Scandalul publicării planurilor militare ale SUA pe un grup de chat ia amploare. Șeful Pentagonului iese la atac cu jigniri
Donald Trump îl sprijină pe consilierul său de securitate națională și susține cu tărie că nu s-a întâmplat nimic grav.
Asta după ce Mike Waltz a adăugat accidental un jurnalist într-un grup de mesagerie criptată, unde se discuta despre atacurile americane asupra grupării Houthi din Yemen.
Pe de altă parte, în conversația devenită publică, secretarul apărării a scris despre europeni că sunt „jalnici”. I-a răspuns astfel vicepreședintelui JD Vance, care s-a plâns că urăște să-i tot ajute pe aliați.
Deși i-a admis greșeala, Donald Trump și-a arătat tot sprijinul pentru Mike Waltz. Apoi a minimalizat grava problemă securitate.
Donald Trump: „Am verificat atent și cazul este destul de simplu, sincer să fiu. Este ceva ce se poate întâmpla oricui. Nu existau informații clasificate (în grupul de pe Signal), din ce am înțeles eu. S-a folosit o aplicație... dacă vreți să o numiți aplicație... pe care o folosesc mulți oameni, mulți din Guvern, mulți oameni din mass-media”.
Redactorul-şef al revistei The Atlantic a dezvăluit cum a primit, în avans, prin intermediul aplicației de mesagerie Signal, planul detaliat pentru raidurile americane împotriva rebelilor din Yemen, susținuți de Iran.
Jeffrey Goldberg, redactor-șef The Atlantic: „M-am gândit: ei bine, cred că au noroc că nu au trimis asta unui Houthi...”
Reporter: Ne puteți spune cum s-a ajuns ca planurile de atac împotriva rebelilor Houthi sa fie împărtășite cu un jurnalist de la The Atlantic, toate acele informații clasificate?
Pete Hegseth, secretarul Apărării: Vorbiți de un așa-zis jurnalist mincinos și foarte discreditat, care și-a făcut cariera punând la cale falsuri. E un tip care nu face decât să răscolească în gunoi.
Reporter: Dar de ce aceste informații au fost postate pe Signal?
Pete Hegseth, secretarul Apărării: Nimeni nu a postat acolo planuri de atac! Asta e tot ce am de spus.
Jeffrey Goldberg, redactor-șef The Atlantic: Asta e o minciuna! Chiar a postat planurile de atac, erau acolo menționate țintele vizate, cum vor fi distruse, momentul exact al loviturilor.
În grupul cu 18 membri figurau vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, secretarul de stat, Marco Rubio, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Mike Waltz, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, directorul CIA, John Ratclife și directoarea Serviciului Național de Informații, Tulsi Gabbard.
Specialiștii în securitate îi contrazic pe cei responsabili și atrag atenția că este vorba despre o problemă extrem de gravă...
Col. Mark Cancian, (USMCR, rez.), Consilier superior CSIS: „Dacă vinovatul ar fi fost un oficial de rang inferior, mai mult ca sigur ar fi fost concediat, pentru că ce s-a întâmplat este de o prostie imensă și oamenii sunt trași la răspundere pentru așa ceva”.
Sabrina Singh, fost secretar de presă adjunct al Pentagonului: „Să transmiți informații secrete prin Signal, care este o aplicație de mesaje text neclasificate, chiar dacă este criptată, nu înseamnă că interceptarea acestor mesaje de către adversarii noștri nu este posibilă. Și dacă un adversar interceptează aceste mesaje, asta îi pune în pericol pe piloții noștri militari, care erau în aer, pe cale să conducă operațiunea împotriva grupării Houthi. Adică le pune viața în pericol”.
În altă ordine de idei, vicepreședintele Vance dar și secretarul apărării au fost clari în privinţa aversiunii lor faţă de aliaţii europeni. Pete Hegseth a condamnat "parazitismul european", descriindu-l drept "jalnic" și sugerând că americanii sunt "singurii de pe planetă" care i-ar putea ataca pe houthiți în acest mod.
În comunicarea oficială au fost folosite adesea emoji. Când s-a confirmat bombardamentul, Waltz a răspuns postând un pumn victorios, steagul american și un foc.