Scandal uriaș în Israel, după ce poliția a recunoscut că piratează pe scară largă telefoanele printr-un program antitero
Premierul israelian Naftali Bennett promite luni un ”răspuns”, în urma unor noi dezvăluiri cu privire la piratarea la scară mare de către poliţia israeliană a telefoanelor unor personalităţi publice şi jurnalişti cu ajutorul programului Pegasus.
”Nu vom lăsa asta fără răspuns. Presupusele fapte sunt foarte grave”, declară Bennett citat într-un comunicat, potrivit News.
Însă programul informatic Pegasus este un instrument ”important în lupta împotriva terorismului”, subliniază Bennett.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Poliţia israeliană a piratat la scară mare telefoane ale unor personalităţi publice, jurnalişti şi membri ai anturajului fostului premier Benjamin Netanyahu cu ajutorul programului informatic Pegasus, dezvăluie luni un ziar israelian.
În urma unor prime dezvăluiri ale cotidianului economic Calcalist, care au determinat justiţia să deschidă o anchetă la 20 ianuarie, poliţia israeliană a recunoscut săptămâna trecută că a folosit tehnologii de spionaj informatic ”fără mandat”, însă fără să spună că este vorba despre programul informativ Pegasus al companii israeliene NSO.
”Infecția în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea”
Cotidianul Calcalist dezvăluie luni că folosirea Pegasus a devenit - curentă - în culegerea de informaţi şi că programul a fost folosit fără autorizare judiciară împotriva lui Avner Netanyahu, unul dintre fiii fostului premier, unor consilieri de presă ai acestuia din urmă, jurnalişti de prim-plan şi primari.
”De la directori de cabinet de ministru la jurnalişti şi oameni de afaceri, infecţia în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la activişti ai drepturlor persoanelor cu dizabilităţi şi etiopienilor şi până la conducerea unor mari întreprinderi, primari şi apropiaţi ai premierului”, dezvăluie cotidianul.
”Având în vedere dezvăluiri recente”, comandantul poliţiei israeliene Yaakov Shabtai a anunţat într-un comunicat că i-a cerut ministrului Securităţii Publice Omer Bar-Lev, să lanseze o anchetă externă şi independentă în vederea ”restabilirii încrederii publicului” şi ”reglementării folosirii tehnologiei de către poliţie”.
Program informatic folosit pentru spionarea telefoanelor unor jurnaliști și politicieni
Alte publicaţii israeliene au dezvăluit săptămâna trecută că poliţia este suspectată de piratarea telefonului unui martor-cheie în procesul împotriva lui Benjamin Netanyahu
Grupul israelian în domeniul securităţii cibernetice NSO, proprietarul Pegasus, nu a dezminţit şi nici nu a confirmat că a vândut programul poliţiei israeliene, însă a subliniat că nu este ”în niciun caz implicat în funcţionarea sistemului după ce li-l vinde unor clienţi guvernamentali”.
Grupul NSO a fost expus în mod public în 2021, după ce un consorţiu de 17 publicaţii internaţionale au acuzat, în anchete jurnalistice, că programul său informatic a fost folosit în spionarea telefoanelor unor jurnalişti, politicieni - inclusiv şefi de stat -, activşti şi conducători ai unor întreprinderi din diverse ţări.