Scandal mare in China. Un om de afaceri chinez a fost prins cu pasaport strain

Dată publicare: 27-11-2012 10:40
Dată actualizare: 30-11-2012 01:02
Sursa: NDTV


China

 Zhang Lan, o femeie cunoscuta in lumea afacerilor de la Beijing, a ajuns tinta unui scandal in China dupa ce s-a aflat ca detine un pasaport strain.

Situatia ei accentueaza si mai mult resentimentele chinezilor privind numarul in crestere al emigrantilor bogati.

Conform NDTV, care citeaza China Daily, dupa ce s-a aflat ca Zhang are a doua cetatenie au aparut apeluri publice de boicotare a celebrului lant de restaurante pe care ea il detine, "Frumusetea Sudului". Nu se specifica insa despre ce tara este vorba, care stat i-ar fi acordat acest al doilea pasaport strain si, implicit, cetatenie. Beijingul nu permite a doua cetatenie, iar cine este prins isi pierde dreptul de a mai detine un pasaport chinez.

Acest caz reflecta dorinta tot mai mare a chinezilor cu situatie financiara buna de a obtine o cetatenie straina. De altfel, un raport publicat in 2011 arata ca aproximativ jumatate din bogatii Chinei au aceasta dorinta, de a emigra. Este vorba despre un studiu realizat de Banca Nationala a Chinei, care spune ca 46 % dintre chinezii cu averi de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari) se gandesc sa se mute in strainatate, in timp ce 14% au declansat deja demersurile in acest sens.

Cele mai populare destinatii sunt SUA si Canada, iar principalele motive invocate de cei care doresc sa emigreze sunt: sistemul rigid de educatie, poluarea, costurile ridicate de viata si cresterea continua a nivelului coruptiei. Multi dintre bogatii Chinei profita de ofertele altor tari, care acorda cetatenie in schimbul transferurilor bunurilor emigrantilor, impreuna cu depozitele lor bancare.

Cu toate acestea, Zhang este membru al Adunarii Politice Consultative a Poporului Chinei - organizatie care functioneaza ca o "stampila" a legilor impuse de Partidul Comunist Chinez si care i-a acuzat recent pe emigranti ca fura bogatiile tarii atunci cand pleaca. "Voi fi intotdeauna loiala tarii mele pentru ca sunt cetatean chinez" a spus ea, recent, intr-un interviu televizat, citat de China Daily.

Si totusi, pasaportul ei strain a fost dat publicitatii de un tribunal din Beijing, care aplica o lege la care a lucrat si ea. Din acest motiv, un membru al Marii Adunari a Poporului (echivalentul Parlamentului in China, n.red.) a cerut boicotarea lantului sau de restaurante, foarte cunoscute in China.

 

Sursa: NDTV


VIDEO PROTVPLUS.RO